Biologul român Mihai Nagy Muncuş, dispărut în Noua Zeelandă. Șansele să fie găsit în viață sunt minime

Un biolog în vârstă de 33 de ani din Alba Iulia, Mihai Nagy Muncuş, aflat într-o misiune de voluntariat în Insula Raoul din Pacific (Noua Zeelandă), a fost dat dispărut în cursul zilei de luni, 2 ianuarie 2012. După căutări intense, atât pe apă, cât și pe uscat, autoritățile din Noua Zeelandă au decis oprirea operațiunilor.

Se presupune că românul a dispărut de pe insula Raoul din Pacific, în zona Fishing Rock, după ce ar fi fost măturat de pe o stâncă de un val uriaș. "Ținând cont de timpul care a trecut fără să îl găsim pe Mihai, este practic imposibil să fi supraviețuit. Prin urmare, după o discuție cu Centrul de Salvare, am decis să suspendam căutarea. Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia sa din Romania", a declarat managerul insulei, Tim Brandenburg, citat de "New Zeeland Herald". Mihai Nagy Muncuş se afla de la începutul lunii decembrie 2011 într-o misiune de voluntariat la Departamentul de Conservare (DOC) în Insula Raoul, din Pacific, la 1.000 km N-E de Noua Zeelanda. Ultima dată, biologul a postat pe blogul personal pe 27 decembrie 2011. Sub titlul "Aventura în Pacific 8 – Proiectul Happy Hebe", Mihai Nagy Muncuş a scris despre o plantă extrem de rară, cunoscută sub numele de Hebe. Pe profilul său de Facebook, acesta a răspuns unei urări pentru Anul Nou chiar pe 31 decembrie, cu două zile înainte de dispariția sa. Potrivit publicației citate, familia biologului a primit susținere din partea autorităților, iar soția acestuia, Kinga Muncuș-Nagy, ar veni pe insula Raoul. Mihai Nagy Muncuş, o persoană "populară, veselă și competentă" Colegilor românului de la Departamentul de Conservare (DOC) le este greu să accepte că Mihai nu a supraviețuit. "Toți cei de aici trec printr-o perioadă foarte grea, încercând să continue căutările deși știu că vor fi fără rezultat. Suntem devastați la gândul că am pierdut un om atât de dedicat precum Mihai", a spus Tim Brandenburg. Mihai Nagy Muncuş era unul din cei patru voluntari care lucrau pentru Departamentul de Conservare (DOC) de pe insulă la monitorizarea activității seismice și vulcanice, precum și la dezvoltarea unor proiecte de conservare a peste 100 de specii de plante din zonă. "Mihai era foarte fericit că avea posibilitatea să lucreze în acest program. Era foarte pasionat de munca sa aici, în Noua Zeelandă, dar și acasă, în România. Colegii lui îl descriu ca o persoană foarte populară, veselă și competentă. Era o bucurie să îl ai în preajmă. Îi vom simți lipsa", a adăugat Brandenburg. Într-una dintre postările pe blogul personal, Mihai Nagy Muncuş vorbea despre bucuria muncii sale în Noua Zeelandă.

  • "Chiar dacă mi-am dorit de mic să ajung în această parte a lumii şi Noua Zeelandă reprezenta pentru mine un vis, cireaşa de pe tort, adică mai mult decât aş fi putut cere, era să stau pe terasa casei pe malul oceanului şi să privesc în depărtare … balenele. În discuţiile cu prietenii mei despre plecarea în Noua Zeelandă, acest lucru reprezenta idealul, astfel încât într-un limbaj mai intim cu cei apropiaţi nu spuneam că doresc să merg în Noua Zeelandă ci doar că vreau să merg … să văd balene. Privitul balenelor ajunsese astfel să fie măsura prin care reuşeam să-mi îndeplinesc visul. Dumnezeu a fost atât de bun cu mine încât mi-a îndeplinit acest vis … şi mi-a dat chiar mai mult decât aş fi putut să cer."

Comunicat MAE Ministerul român de Externe precizează că Ambasada României la Canberra este în contact permanent atât cu autorităţile locale competente, cât şi cu familia persoanei dispărute.   "Ambasada României la Canberra a fost informată la data de 2 ianuarie 2012 cu privire la dispariţia unui cetăţean român în Noua Zeelandă. Acesta participa la un program de cercetări maritime în regim de voluntariat pe insula Raoul din Arhipelagul Kermadec,situat la aproximativ 1.000 km de Noua Zeelandă. Cetăţeanul român s-a deplasat,la 2 ianuarie, la orele 06.30 local, la unul din punctele aflate pe ţărmulinsulei (loc apropiat de reperul « Fishing Rock ») pentru a procedala măsurători legate de temperatura apei. Întrucâtla orele 10.00 local nu revenise, încă, la bază, s-a dat alerta şi personalulbazei de cercetare s-a deplasat la punctul respectiv, unde a fost găsită maşina şi echipamentele aferente, însă cetăţeanul român nu a fost găsit. Misiunea diplomatică română a contactat autorităţile locale din Noua Zeelandă, respectiv Departamentul de Conservare, Ministerul de Externe, Poliţia şi Centrul deCoordonare pentru Operaţiuni de Salvare, care au confirmat dispariţiacetăţeanului român în cauză şi, de asemenea, au informat misiunea asupra operaţiunilor de căutare iniţiate la data de 2 ianuarie 2012. O echipă de cercetători de pe insula Raoul cu sprijinul Centrului de Coordonarepentru Operaţiuni de Salvare a efectuat o simulare pe calculator pentrustabilirea curenţilor marini şi a zonei celei mai probabile pentru căutările demarate. De asemenea, în data de 3 ianuarie, autorităţile au trimis un elicopter - echipat special pentru acţiuni de salvare - în zona în care sepresupune că cetăţeanul român ar fi dispărut, pentru efectuarea operaţiunii decăutare. Urmare a rezultatelor obţinute, autorităţile neozeelandeze şi echipa decăutare au informat misiunea diplomatică a României că, din păcate, şansele ca cetăţeanul român dispărut să mai fie găsit în viaţă sunt minime. Operaţiunile de căutare au continuat şi în data de 4 ianuarie, fiind întrerupte la lăsarea nopţii - din cauza diferenţei de fus orar, în zona respectivă la acest moment este deja noapte."