Un bărbat va trăi cu inima unui copil. A fost realizat primul transplat de cord din 2020

Un bărbat va trăi cu inima unui copil. A fost realizat primul transplat de cord din 2020

A fost realizat primul transplat cardiac din acest an. Un bărbat de 40 de ani a primit o inimă nouă, de la un copil de 15 ani care a intrat în moarte cerebrală, iar părinții au decis să doneze organele acestuia.

Transplantul a fost realizat luni de specialiştii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, coordonaţi de doctorul Horaţiu Suciu.

„În cursul acestei după-amieze am efectuat o intervenţie de transplant cardiac unui pacient în vârstă de 40 de ani, aflat în evidenţa clinicii noastre de peste un an, în stare clinică extrem de gravă şi care a avut şansa unui cord salvator, care a provenit de la un donator în vârstă de 15 ani declarat în moarte cerebrală la Spitalul Judeţean din Iaşi, un cord tânăr, un cord foarte bun, care a salvat o viaţă.

Ca întotdeauna, gândurile noastre merg spre familia donatorului, care, practic, era un copil, şi îmi dau seama prin ce trec, poate o uşoară alinare este că inima copilului continuă să bată şi va bate mult timp sperăm noi, pentru că intervenţia a fost o reuşită şi ne bucurăm de acest succes. Sperăm să fie doar startul unei revigorări în activitatea de transplant, în special în cea de transplant cardiac, care, din păcate, nu se ridică la nivelul pe care ni l-am dori, cel puţin la numărul de intervenţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul trecut s-au efectuat şase transplanturi cardiace, dar acesta este un semn că 2020 va fi un an mai bun, care va trebui să fie dublat de eforturi mai mari din partea organizatorilor de sănătate, care să finanţeze şi să sprijine această activitate mult mai bine ca până acum”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, conform Agerpres.

Medicii susțin că inima copilului s-a dovedit a fi rezistentă şi nu a ridicat nicio problemă. De la același pacient s-au mai prelevat ficatul (care a ajuns la Iași), dar și plămânii și rinichii (care au ajuns la Bucureşti).

”Timpul a fost destul de lung, a fost un efort extraordinar al MAI şi al SMURD, care au asigurat un transport mixt, din ce am înţeles, celelalte organe - ficatul s-a transplantat la Iaşi, plămânii, rinichii, la Bucureşti. A ajunge acest cord la Târgu Mureş a fost un efort deosebit, asta pot să subliniez, elicopterul a putut să zboare doar până într-o locaţie din judeţul Harghita, de unde a venit cu ajutorul Ambulanţei SMURD şi cu sprijinul Poliţiei, să ajungă cât mai repede, fiindcă timpul este preţios. A ajuns după două ore şi jumătate şi ne-am încadrat într-un timp care ne dă speranţe şi şanse pentru rezultatul acesta. Este primul transplant din acest an”, a mai afirmat dr. Suciu, conform sursei citate.

Sursa: