Evenimentul Zilei > Actualitate > Un avion MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. S-a declanșat misiunea de salvare a pilotului
Un avion MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. S-a declanșat misiunea de salvare a pilotului

Un avion MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. S-a declanșat misiunea de salvare a pilotului

Comandantul Forţelor navale bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov, a confirmat faptul că, miercuri, un avion militar MiG-29 al armatei s-a prăbuşit în Marea Neagră  în timpul exerciţiilor militare Shabla 2021.

„În timpul efectuării unei misiuni de antrenament deasupra bazinului maritim al Republicii Bulgaria, un avion MiG-29 din Forţele aeriene bulgare a pierdut comunicarea radio şi a dispărut de pe radar la 00:45″, a informat Ministerul Apărării bulgar.

Operațiunile de salvare a pilotului sunt în plină desfășurare

Avionul a dispărut de pe radar și s-a prăbușit în apele mării. O operaţiune de căutare şi salvare a fost lansată imediat şi este încă în desfăşurare. La aceasta participă membri ai Forţelor navale, Comandamentului pentru operaţiuni speciale, Poliţiei de frontieră şi Forţelor aeriene.

Ministrul bulgar al apărării Ghiorghi Panaiotov urmează să ajungă la locul incidentului. Motivele prăbuşirii avionului rămân deocamdată neclare. Exerciţiile militare Shabla 21, din Marea Neagră au fost suspendate, scrie Agerpres.

MiG-urile, la fel de periculoase și la noi

Un avion MiG 21 LanceR al MApN s-a prăbușit în luna aprilie în județul Mureș. Pilotul a reușit să se catapulteze și a scăpat cu viață. El a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul din Târgu Mureș, după care a ajuns la București, cu un avion Hercules al MApN.

Avionul efectua un zbor de instrucție și decolase de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. Pilotul s-a catapultat, este conștient și acuză dureri lombare. La fața locului a fost solicitat un elicopter SMURD.

Aeronava s-a prăbușit foarte aproape de baza aeriană.

În urmă cu doi ani, în timpul unui spectacol aviatic, un alt MiG 21 LanceR s-a prăbușit. Atunci, pilotul a decedat.

Avioanele MiG sunt unele dintre cele mai vechi din dotarea armatei. Primele au fost achiziţionate în 1962.

Forţele Aeriene Române au iniţiat în anul 1992 un program de modernizare a aparatelor MiG 21, în conformitate cu solicitările NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. În prezent sunt în serviciu doar avioane modernizate MiG 21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: