Sînt de acord cu deciziile de aviz negativ în cazul unor miniștri de tip starletă precum Marcel Vela, Monica Anisie, Violeta Alexandru, și de aviz pozitiv în cazul lui Nicolae Ciucă, un bun viitor premier, și al lui Bogdan Aurescu. Nu numai că nu sînt de acord, dar sînt și stupefiat că a primit aviz negativ Cătălin Predoiu. Am înțeles că una dintre cauze a fost intenția ministrului de a desființa Secția specială. Liderii PSD n-au fost atenți la rapiditatea cu care Secția s-a năpustit asupra doi procurori membri ai Secției de procurori a CSM pentru avizul negativ dat în cazul unor șefi de Parchet. Să fim sinceri și să recunoaștem că Secția a fost înființată ca un soi de DNA al Serviciilor cînd vine vorba de magistrați. Dacă Secția nu e reglementată, ea poate deveni un instrument util în mîna Puterii din umbră. Deși s-a soldat cu o decizie incorectă, audierea rămîne ca un moment deosebit prin semnalul de alarmă tras de ministrul Cătălin Predoiu:

„Schemele de personal din justiţie sînt incomplet acoperite, avem instanţe şi Parchete care lucrează în condiţii imobiliare precare, dotările tehnice, de la birotică, la mijloace tehnice de anchetă, lipsesc. Bugetul de investiţii al Ministerului Justiţiei este acoperit în proporţie de 21% pe 2020. Desigur, vor urma rectificări, dar totuşi e de reţinut.

În acest timp, grupurile organizate de infractori se dotează cu tehnică, de la aparatură de bruiaj la drone şi microfoane ambientale pentru a preveni şi paraliza acţiunea echipelor de anchetă, ceea ce este grav. În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decît Parchetele. În acest context, devine legitimă întrebarea ce fel de stat vrem să fim?”

Cînd oameni nevinovați vor muri în schimburile de focuri de pe stradă dintre bandele de crimă organizată, venite în țară după experiența de confruntare cu Polițiile Occidentale, și dînd aici de instituții de turtă dulce, ne vom aminti cu toții de acest avertisment. Să nu fie însă prea tîrziu.

 

  1. În perioada 14-16 februarie 2020 a avut loc Conferința de securitate de la München. Klaus Iohannis n-a fost la reuniune. Și-a trimis însă surugiul, premierul Ludovic Orban. Ar fi fost normal, la întoarcerea în țară, ca Ludovic Orban să țină o conferință de presă în care să informeze pe contribuabilii pe ai căror bani s-a dat el huța prin străinătățuri ce-a făcut și ce-a dres el la München. Nu de alta, dar s-ar putea crede că le-a cîntat mari marilor Europei la mandolină Bun îi vinul ghiurghiuli, cu acel mai mult decît cu tîlc final de strofă:

Mult mai beau şi nu mă îmbăt.

 

  1. A făcut mare vîlvă o știre pe care o redau mai jos în varianta cea mai des întîlnită sub titluri de paparudă:

„Valentin Ceaușescu s-a constituit parte vătămată în Dosarul «Revoluţiei» aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Valentin Ceauşescu a trimis la dosar o serie de documente în care arată că el este succesorul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu, despre care susţine că au calitatea de «persoane vătămate». Cererea a fost depusă înainte de termenul din 21 februarie al Dosarului în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul (r.) Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.”

De aici s-a tras rapid concluzia că Valentin Ceaușescu vrea bani de la statul român pentru asasinarea lui Nicolae Ceaușescu. Și la fel de rapid idioții fără hotare din presa română au făcut o gură cît o șură:

Că cum (exprimarea e a lor) își permite fiul Tiranului să ceară bani Poporului Român după ce taică-său ne-a obligat să mîncăm salam cu soia.

Las la o parte că această revărsare de clișee fără minte are loc într-o țară în care se face caz pe toate facebookurile de supremația statului de drept. Dacă sîntem o țară în care funcționează supremația statului de drept atunci orice cetățean, indiferent că e fiul lui Ceaușescu sau al lui Terente, are dreptul legal de a se declara persoană vătămată. Deoarece se presupune că Justiția e legată la ochi, de parcă ar juca baba oarba, să fim convinși că ea îl consideră pe Valentin Ceaușescu un cetățean român și nu fiul lui Ceaușescu. Toate acestea sînt însă considerații de prisos. O declarație luată de Victor Ciutacu marți seara, la România Tv, lui Valentin Ceaușescu, face lumină într-un caz în care lipsa de profesionalism a presei noastre s-a dat iar de gol. Valentin Ceaușescu a răspuns solicitării Înaltei Curți de Casație și Justiție de a trimite document prin care să arate că e fiul lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu, victime în Dosarul Revoluției. Potrivit Rechizitoriului, Nicolae și Elena Ceaușescu sînt victime ale psihozei teroriste create și întreținute de conducerea statului de după decembrie 1989 în frunte cu Ion Iliescu. În aceste condiții, Valentin Ceaușescu a fost trecut în chip automat printre cei care au calitatea de persoană vătămată. Așa cum a arătat Valentin Ceaușescu la România Tv, el nu se constituie în persoană vătămată și prin urmare nu se poate spune că a pretins ceva de la statul român.

Te-ar putea interesa și: