Un autobuz plin cu elevi a luat foc pe şosea

Un autobuz plin cu elevi a luat foc pe şosea

Autocarul în care se aflau 30 de copii şi profesori din Ungaria a ars ieri din cauza unui scurtcircuit. Nu s-au înregistrat victime.

Un autobuz în care se aflau 24 de copii şi şase cadre didactice din Ungaria, veniţi în excursie în România, a luat foc ieri-dimineaţă pe drumul naţional 13A, din judeţul Harghita. Autobuzul se deplasa de la Miercurea-Ciuc către Odorheiul Secuiesc când s-a produs incidentul. Niciun pasager nu a fost rănit. Incendiul a fost stins după trei sferturi de oră Cei 24 de copii, elevi în clasele V-VIII, se aflau într-o excursie la Miercurea- Ciuc şi urmau să viziteze Odorheiul Secuiesc, Praid şi Sovata. Autobuzul se deplasa din Miercurea- Ciuc spre Odorheiul Secuiesc, moment în care şoferul a văzut ieşind fum de la motor, a oprit autobuzul şi a evacuat toţi pasagerii. Copiii au fost duşi la o distanţă de câteva sute de metri de autobuzul în flăcări.   O persoană care se afla în zonă la momentul respectiv a anunţat imediat pompierii. Astfel, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, pompierii au intervenit cu două autospeciale, iar incendiul a fost stins după trei sferturi de oră. Flăcările au distrus autobuzul în proporţie de 90%, iar un pasager nu a reuşit să-şi salveze bagajul. Cei 24 de copii şi şase cadre didactice au aşteptat timp de oră până au fost preluaţi de un alt autocar al firmei SC Gospcom SA Miercurea-Ciuc pentru a-şi putea continua drumul către Ordoheiul Secuiesc. „Ştiţi, ia pur şi simplu maşina foc“ În ceea ce priveşte cauzele care au produs incendiul, se pare că ar fi vorba despre un scurtcircuit. „Incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit produs la un cablu care a dus la aprinderea izolaţiei. Pompierii vor stabili cauzele exacte ale incidentului“, explică sublocotenentul Alina Ciobotariu, purtător de cuvânt al ISU Harghita.

De cealaltă parte, reprezentanţ ii firmei Gospcom SA, susţin că autobuzul respectiv, pe care l-au închiriat grupului de turişti din Ungaria pentru mai multe deplasări, era cel mai nou din parcul auto al firmei. „E un autobuz Mercedes din anul 1984, cumpărat la mâna a doua din Frankfurt, şi recondiţionat. Nu-mi explic cauza incendiului“, afirmă Pall Arpad, directorul tehnic al firmei Gospcom.

Reprezentantul fimei mai spune că autobuzul avea verificarea tehnică semestrială, ba, mai mult, chiar săptămâna trecută vehiculul fusese verificat pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. „Ştiţi cum se mai întâmplă pe şosele, ia pur şi simplu maşina foc“, a încercat o explicaţie directorul Pall Arpad. Gospcom Miercurea-Ciuc este firma care, pe lângă alte servicii publice, asigură şi transportul public în municipiu şi în judeţul Harghita.

Ne puteți urmări și pe Google News