Evenimentul Zilei > International > Un atac al Israelului împotriva Iranului e iminent? Peste două luni, Teheranul va putea construi o bombă nucleară, avertizează ministrul israelian al apărării
Un atac al Israelului împotriva Iranului e iminent? Peste două luni, Teheranul va putea construi o bombă nucleară, avertizează ministrul israelian al apărării

Un atac al Israelului împotriva Iranului e iminent? Peste două luni, Teheranul va putea construi o bombă nucleară, avertizează ministrul israelian al apărării

În două luni, Iranul va avea materialele necesare fabricării unei bombe nucleare, a avertizat miercuri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

Gantz a cerut comunităţii internaţionale aă conceapă un plan B pentru a pune capăt amenințării nucleare pe care o reprezintă Teheranul. Ministrul israelian a avertizat că țara sa ar putea fi silită să declanșeze o acţiune militară împotriva Iranului.

„Nu ştim dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord şi să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul de pe drumul său către arma nucleară”, a declarat Benny Gantz la o întâlnire cu circa 60 de ambasadori la Tel Aviv, potrivit agenției EFE.

Premierul israelian încearcă să-l convingă pe Joe Biden

Declaraţiile ministrului israelian al Apărării au fost făcute în timp ce premierul Naftali Benet se află la Washington în prima sa vizită oficială. Șeful executivului isarelian va discuta joi cu preşedintele american Joe Biden problema ameninţării nucleare pe care o reprezintă Iranul. Benet va propune soluţii alternative la reîntoarcerea SUA în acordul nuclear din 2015 cu Iranul.

Israelul s-a împotrivit mereu acestui acord, susţinând că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancţiunilor fără oprirea completă a programului de îmbogăţire a uraniului.

„Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă”

Ministrul israelian al apărării a mai semnalat la întâlnirea cu ambasadorii că Israelul ar putea desfăşura o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului.

„Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acţioneze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear”, a indicat Benny Gantz.

Pe de altă parte, el a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, atac soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic.

„Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene”, a mai spus ministrul Gantz, citat de Agerpres.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: