Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000 de victime. La ce să ne așteptăm în decembrie

Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000 de victime. La ce să ne așteptăm în decembrie Sursa: Pixabay

Asteroidul 2018 AH este estimat la aproximativ 190 de metri lungime, similar cu asteroidul Tunguska, ceea ce înseamnă că ar fi mult mai puternic decât o bombă nucleară, informează cercetătorii de la NASA.

Un asteroid uriaş de dimensiunea Monumentului Washington se îndreaptă spre Pământ la sfârșitul lunii decembrie, care, dacă va avea un impact, ar mult mai devastator faţă de o bombă atomică, potrivit instrumentului de urmărire a asteroizilor NASA.

2018 AH a mai trecut pe Pământ – și la o distanță mult mai apropiată: Asteroidul 2018 AH a mai trecut pe lângă Pământ în 2018 la o distanță de 296.758 km, trei sferturi din distanța de la Pământ la Lună, dar nu a fost observat de cercetătorii NASA. Trecuse neobservată din cauza întunericului său și, prin urmare, oamenii de știință nu l-au văzut venind spre noi.

Dar ce s-ar întâmpla dacă un asteroid de dimensiunea anului 2018 AH ar lovi Pământul?

Ultimul impact cu un asteroid de mari dimensiuni a fost, în 1908, deasupra zonei Tunguska din Rusia. Se estimează că acest asteroid ar fi avut aproximativ aceeași dimensiune ca 2018 AH, sau chiar mai mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un asteroid este văzut prăbușindu-se în Pământ în această redare artistică a impactului unui asteroid. (credit: PIXABAY)

Când asteroidul a explodat în aer, a provocat distrugeri pe o suprafață de mii de kilometri, ceea ce l-ar face de aproximativ 800 de ori mai puternic decât „Little Boy”, bomba atomică detonată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial peste Hiroshima și de 600 de ori mai puternic decât „Fat Man”, bomba detonată peste Nagasaki trei zile mai târziu. Un raport al guvernului SUA la acea vreme a arătat că

Hiroshima a făcut 135.000 de victime, iar Nagasaki 64.000 de victime

Numărul morților în urma fenomenului Tunguska a fost totuși redus, zona fiind nepopulată. Însă pagubele materiale au fost semnificative: 80 de milioane de copaci au fost distruși, vânturi cu rafale puternice care s-au resimțit până în Statele Unite și Indonezia.

Un martor care se afla la o distanță de 65 de kilometri de locul impactului povestește că „cerul parcă s-a despicat și o flacără a apărut deasupra pădurii. În acel moment, aerul a devenit atât de fierbinte încât nu am mai putut suporta. Parcă îmi luase foc cămașa. Din partea de nord simțeam o căldură puternică. Am vrut să-mi smulg cămașa de pe mine și să o arunc jos. Dintr-odată, cerul s-a întunecat și s-a auzit o bubuitură puternică, iar suflul m-a aruncat la câțiva metri. Mi-am pierdut cunoștința pentru o clipă. Întreg pământul s-a cutremurat”, povestește martorul.

Potrivit NASA, orice asteroid de 140 de metri în diametru sau mai mare ar putea avea un impact potențial catastrofal dacă s-ar prăbuși pe Pământ

Dacă 2018 AH ar lovi planeta, efectele ar putea fi similare. Potrivit NASA, orice asteroid de 140 de metri în diametru sau mai mare ar putea avea un impact potențial catastrofal dacă ar lovi Pământul. O metodă pentru a opri eventual impactul unui asteroid este prin utilizarea deviației, ceea ce ar însemna lansarea a ceva care să-i modifice ușor traiectoria.

Cel mai proeminent dintre aceste eforturi este Misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) aflată în desfășurare în prezent, în rezultatului eforturilor NASA și al Laboratorului de Fizică Aplicată. În termeni profani, înseamnă lovirea unui asteroid cu o rachetă cu suficientă viteză pentru a-și schimba direcția cu o fracțiune de procent. Misiunea DART este prima încercare reală a umanității de a testa o apărare împotriva impactului unui asteroid și a fost lansată către sistemul de asteroizi binari Didymos, relatează Jerusalem Post.