Arhitectul Iulian Cămui, Monica Vlădoianu şi Mihaela Orzan, inspector superior la Direcţia de Cultură şi, respectiv, consilier la Primăria municipiului Târgu Jiu, au fost reţinuţi şi şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri în arestul IPJ Gorj, fiind cercetaţi de către poliţiştii gorjeni într-un dosar de abuz în serviciu.
Monica Vlădoianu şi Mihaela Orzan au „avizat” începerea lucrărilor de refacere a faţadei clădirii Primăriei municipiului Târgu Jiu, fără a avea avizele necesare, ştiut fiind faptul că respectiva clădire are o vechime de peste 80 de ani şi este monument istoric. Realizând abuzul pe care l-au făcut, cele două angajate ale Primăriei Târgu Jiu au încercat să dea o tentă de legalitate renovării faţadei sediului Primăriei, în valoare de 200 mii lei, apelând la serviciile şi bunăvoinţa arhitectului Iulian Cămui, singurul specialist din Gorj fără al cărui aviz nu se poate efectua nici o lucrare la monumentele istorice.
Cele trei persoane sunt prezentate astăzi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. De menţionat că poliţiştii gorjeni au mai deschise şi alte dosare penale cu privire la modul de acordare sau neacordare a unor avize. Un dosar se referă chiar la autorizarea unor spaţii comerciale pe Calea Eroilor, cunoscută publicului ca Axa Brâncuşi, pentru că acolo se află Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Un alt dosar se referă la reabilitarea DN 66 Rovinari – Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu, fără descărcare arheologică, acolo în zonă fiind Castrul Roman şi alte ruine. Dar, cel mai important dosar se referă însă la distrugerea operelor din piatră ale lui Constantin Brâncuşi, prin spălarea lor cu jet de apă sub presiune. Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii au fost vizibil afectate, îngălbenindu-se de la rugina scheletului metalic din interior. Cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu.