Un angajat al Serviciului Urbanism din Primăria Capitalei a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost prins când lua mită 40.000 de euro, pentru modificarea unui plan de urbanism zonal, astfel încât pe un teren încadrat ca "spaţiu verde" să se poată construi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pe Gheorghe Cosmin Metescu, funcţionar public în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului Bucureşti, acuzat de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Cosmin Metescu ar fi pretins, prin intermediari, 40.000 de euro de la proprietarii unui teren din Bucureşti, pentru a interveni în modificarea unui plan de urbanism zonal.
"Concret, proprietarii erau interesaţi ca suprafaţa de teren respectivă să dobândească caracter construibil, în condiţiile în care, potrivit planului de urbanism zonal actual, această suprafaţă de teren nu avea caracter construibil, fiind încadrată în categoria «spaţii verzi»", se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Șpaga prin intermediar
Cosmin Metescu a fost prins de procurori, joi, în timp ce primea de la unul dintre intermediari cei 40.000 de euro ceruţi. Procurorii urmează să ceară, astăzi, Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cosmin Metescu, reţinut pentru luare de mită.
Acţiunea a fost sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
Tot pentru luare de mită, în schimbul unor presupuse intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale, este cercetat, într-un alt dosar, şi Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu. Wigler, suspendat din funcţie ca urmare a anchetei declanşate de procurorii anticorupţie, a fost arestat preventiv în 4 iunie.
Alt șpăgar
Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, în timp ce primea mită 25.000 de euro. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Wigler ar fi cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarketuri în Bucureşti, dar şi pentru ca municipalitatea să ofere o donaţie. Din suma cerută, Wigler ar fi primit anterior, în mai multe tranşe, 204.000 de euro, de la omul de afaceri, denunţător în cauză.