Un an de pandemie în România. Bilanțul la 12 luni de la descoperirea primului caz

Un an de pandemie în România. Bilanțul la 12 luni de la descoperirea primului caz

Un an de pandemie în România. Pe data de 26 februarie 2020, România înregistra primul caz de coronavirus.

Un an de pandemie în România. 12 luni au trecut de când românii au fost puși în fața unei noi realități.

În urmă cu un an, pe data de 26 februarie, în România a fost confirmat primul caz de coronavirus. Cazul a fost confirmat la un tânăr, în vârstă de 25 de ani din județul Gorj care a intrat în contact cu un italian bolnav care  sosise recent în Craiova.

În scurt timp, autoritățile din România au constituit o celulă de criză. „În urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în contact cu italianul din Rimini avem primul caz de infectare cu coronavirus. E un bărbat din Gorj. Starea bărbatului e bună, nu manifestă simptome și nu ne alarmăm. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă. El a intrat în contact direct cu italianul infectat și a stat în izolare la domiciliu două zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbatul a fost la vânătoare cu italianul, de două zile a stat în izolare. La Spitalul Matei Balș va fi repetată testarea pacientului cu coronavirus, la fel și în cazul celor 7 membri ai familiei. Un element pozitiv e că avem pacientul zero – italianul venit în România. Alt element pozitiv: primul caz e în mediul rural, nu în mediul urban. E mai ușor de gestionat în mediul rural”, declara în urmă cu un an, Victor Costache, fost ministru al Sănătății.

Un an de pandemie în România

„Bărbatul e transportat la București. În casa respectivă mai trăiesc 7 persoane, toate au fost testate negativ, dar vor rămâne în izolare la domiciliu, sub pază, nu vor putea pleca din casă cel puțin 14 zile, după care vor fi testați iar. Dacă la unul dintre ei apar simptome, va fi transportată la spital. Transportul e unul  special, starea de sănătate a bărbatului e bună. Mașina de transport cu care e adus la Spitalul Matei Balș va fi dezinfectată. El va fi transportat cu isoleta (targa specială pentru asemenea cazuri). Poți să fii asimptomatic, dar pozitiv la test cu coronavirus.

Nu e vorba de epidemie, vorbim de un singur caz. Și dacă vorbim de 2-3-4 cazuri, tot nu e epidemie”, a declarat Raed Arafat.

Dar de aici și până la epidemie nu a mai fost decât un singur pas. Cazurile au început să se înmulțească rapid, iar pe data martie, președintele Klaus Iohannis anunța că România intră în stare de urgență. Cu excepția cabinetelor medicale, a farmaciilor și a magazinelor alimentare, totul a fost închis. Starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile în luna aprilie și de pe data de 15 mai, România este în stare de urgență.

Bilanț pandemie de coronavirus

Europa, cu 842.894 de morţi, este regiunea cea mai afectată, în faţa Americii Latine/ Caraibe (667.972) şi Statele Unite/ Canada (528.039).

Ţările care au înregistrat cel mai mare număr de morţi din cauza Covid-19 sunt SUA (506.232), Brazilia (249.957), Mexic (182.815), India (156.705) şi Marea Britanie (122.070).

Până astăzi, 25 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 791.971 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

733.616 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.923 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 20.167 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.