După undele de şoc care însoţesc un foc de armă şi "lumea fascinantă" din jurul unei lumânări aprinse, un cercetător american a prezentat şi o imagine în premieră a aerului expirat care însoţeşte o tuse.
Imaginea, realizată de doctorul american Gary Settles, a fost publicată în ediţia din octombrie a "The New England Journal of Medicine".
Pentru a realiza fotografia şi a studia modul în care o boală se răspândeşte printre indivizi, Settles a apelat la ajutorul unui virusolog din Singapore, Julian Tang.
"Poţi vedea cum fluxul de aer se mişcă după ce un individ tuşeşte, cum oamenii de infectează între ei. Sau poţi studia cum tusea poate răspândi o infecţie respiratorie într-un spital. Tehnicile folosite în tunelele de vânt pot fi utilizate şi pentru studierea bolilor umane", a spus Settles.
Tehnica folosită a presupus montarea unei oglinzi şi a unei surse de lumină de mici dimensiuni, dar foarte puternică în intensitate. Este ceea ce germanii numesc fotografie "schlieren", o imagine striată, care prezintă un fenomen prin alternanţa de lumini şi umbre.