15 minute de ras pe zi imbunatatesc presiunea sangelui, sistemul imunitar si te mentin suplu.
Expertii iti recomanda sa urmaresti filme amuzante si sa te autoironizezi. Rasul in hohote intareste sistemul imunitar, imbunatateste presiunea sangelui si starea bolnavilor de diabet, arata o serie de studii realizate de cercetatori americani. Totodata, rasul din toata inima te poate mentine suplu, prin arderea grasimilor. 100 de cascade de ras pe zi echivaleaza cu 15 minute de mers pe bicicleta, sustin specialistii. In plus, umorul te ajuta sa iesi cu bine din situatiile tensionate de la serviciu, dar si sa vezi partea buna a lucrurilor in momentele tensionate.
Uita-te cat mai des la comedii si fa, din cand in cand, si haz de necaz! Si autoironia iti poate fi de folos. Aceasta arata ca ai incredere in tine si ca esti o persoana echilibrata.
Nu se mai asaza grasimi pe vasele de sange
Rasul in hohote imbunatateste presiunea sangelui, intocmai ca joggingul, si relaxeaza arterele. Un studiu realizat la University of Maryland School of Medicine pe 20 de femei si barbati a indicat ca la 95% dintre acestia li s-a imbunatatit fluxul sanguin in timp ce se uitau la comedia „Mary cea cu vino-ncoa’”, in timp ce la 74% dintre ei efectul a fost total opus cand s-au uitat la o drama de razboi precum „Salvati soldatul Ryan”.
Intr-un alt studiu, cercetatorul Lee Berk de la Loma Linda University din California a monitorizat doua grupe de cardiaci in timpul programului de reabilitare. Toti bolnavii au primit ingrijiri medicale obisnuite, dar, in plus, o grupa a urmarit zilnic, timp de 30 de minute, o comedie. La acestia din urma, medicii au observat o diminuare a simptomelor asociate bolii, precum aritmia.
„Atunci cand radem, scade nivelul cortizolului, un hormon al stresului. Prin urmare, nu se mai elibereaza grasimi care sa se aseze pe peretele vascular, ceea ce inseamna ca inima va functiona mai bine. Tot datorita reducerii nivelului stresului, glucoza din sange este mai scazuta, iar bolnavii de diabet au o evolutie mai buna”, explica Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti.
Pentru a avea o inima sanatoasa, fa exercitii fizice, mananca echilibrat si razi de cateva ori in fiecare zi, te sfatuiesc specialistii. „15 minute de ras din toata inima ar trebui sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos”, afirma medicul Michael Miller, de la University of Maryland School of Medicine.
100 de cascade de ras pe zi te scutesc de mersul la sala
Si sistemul imunitar are de castigat daca razi, potrivit unui studiu realizat de specialisti de la Loma Linda University din California. Cercetarea realizata pe un grup de 52 de voluntari, pusi sa urmareasca o serie de comedii, a indicat o crestere a numarului de celule T din sange, care ataca virusurile din organism.
Rasul ajuta si la arderea caloriilor. „Unele studii arata ca 100 de cascade de ras pe zi echivaleaza cu 15 minute de mers pe bicicleta, datorita arderii grasimilor”, mai spune Radu Braga.
O gluma buna, mai utila decat ideile geniale Umorul te ajuta si sa vezi mai mult partea buna a lucrurilor in situatii care nu te avantajeaza. „A gasi intr-o experienta negativa partea umoristica poate insemna trecerea de la implicare la detasare. Facand haz de necaz nu cadem in patima autocompatimirii care, de multe ori, duce la depresii”, afirma Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult.
Umorul te poate ajuta si sa depasesti mai usor momentele tensionate de la serviciu. „O gluma buna la momentul potrivit face mai mult decat doua idei geniale. Bineinteles, e bine si sa stim cand si cum sa glumim. O gluma neadecvata care sa-i puna pe cei din jurul tau intr-o pozitie de inferioritate este la fel de periculoasa ca o jignire personala. Situatiile dificile se pot rezolva cu umor, mai ales cand persoana in cauza se expune ca subiect al glumei”, mai spune Lena Rusti. Autoironia este o dovada de incredere in sine, echilibru sau sinceritate, explica psihologul.
Solutii
Dezvolta-ti simtul umorului! > Petrece-ti timpul cu persoane care te ajuta sa vezi partea buna a lucrurilor si, pe cat posibil, evita-i pe cei care iti strica dispozitia;
> Invata de la copii sa te amuzi de cele mai banale lucruri;
> Uita-te mai des la comedii sau citeste carti cu bancuri;
> Inconjoara-te de prieteni amuzanti;
> Fa zilnic o pauza de ras de 15 minute;
> Daca auzi o gluma care iti place foarte mult, noteaz-o sau spune-i-o si altcuiva pentru a te ajuta sa o tii minte;
> Evita discutiile sau lucrurile care te sperie si care te fac trist sau nefericit.