Puțin spus caraghiosul scrutin intern din USR – presărat cu acuzații de fraudă, nefrecventat de o parte considerabilă a membrilor de partid și câștigat, într-un final apoteotic, când nervii erau încordați la maximum, de liderul în funcție, Dan Barna – a stârnit un scandal monstruos la vârful Uniunii, între taberele „Barna” și „Chichirău”.
De notat că, dintr-un total de aproximativ 16.000 de membri USR, la scrutinul intern au găsit de cuviință să își exprime votul online doar 7000 – așadar, mai puțin de jumătate! –, doar o parte dintre aceștia din urmă votându-l președinte pe Ilie Dan Barna (65,75%), care a surclasat-o astfel pe marea sa rivală, pronunțat progresista Cosette- Paula Chichirău (31,35%).
La alegerile interne a participat și Alexandru Cristian Surcel (2,90%). Precizăm că alegerile interne – de rezultatul cărora va lua act Congresul din această lună – au fost prefațate de lovituri sub centură și de răfuieli între tabere, Barna neavând însă probleme reale pentru a se impune, în condițiile în care este prezidențiabilul USR.
Rușinică
Totuși, indiferent de unghiul în care ne-am raporta la această tărășenie bizară, este de-a dreptul jenant că partidul care promovează cu vehemență introducerea votului electronic nu a fost capabil să își determine nici măcar propriii oameni să voteze electronic pentru alegerea noului lider.
Interesant și la fel de jenant este și că, în debutul campaniei electorale, Dan Barna și Dacian Cioloș nu au reușit să adune mai mult de 50 de participanți la mitingul electoral organizat la Constanța, oraș mare, stațiune plină de oameni și centru universitar.
Fraudă?
Recentele acuzații de fraudare a scrutinului intern o privesc direct pe Cosette Chichirău – potrivit grupării Barna, șefa organizației USR Iași ar fi creat sute de adrese de e-mail care s-au suprapus cu adresele deja înregistrate în sistem, ajungându-se la blocarea și la periclitarea votului.
Într-o precizare deferită Digi24, Chichirău neagă cu vehemență acuzațiile interne. „La Iași nu există nicio fraudă electorală. Din păcate, observ cum o campanie internă a fost transformată de unii colegi într-o bătălie incorectă.
Președintele USR este ales prin votul electronic al tuturor membrilor, exprimat prin intermediul unui link trimis unei adrese de email. În multe județe, ne-am extins și în rural, unde oamenii ori nu au adrese de email ori nu le folosesc decât foarte rar. Este și cazul județului Iași, unde avem aproximativ 500 de membri din 1000 care nu au adrese de email.
Niciunul din acești membri nu a votat până în acest moment, cum mulți alții din țară nu au votat. Până aseară, când trebuia să fie închis votul, participarea la vot la nivel național era sub 50%. Nu poate fi vorba de fraudă dacă nu ai posibilitatea să votezi.
Înțeleg dorința unor colegi de a continua campania negativă împotriva mea pentru ca mi-am „permis” să candidez la președinția USR, dar nu există fapte reale care să susțină aceste acuzații.”, susține Chichirău.
Caramitru aruncă „pisica” în ograda PNL
În tămbălăul de la vârful Uniunii a intervenit degrabă și juniorul Andrei Caramitru, unul dintre cei mai vizibili influenceri ai USR, care a încercat să deturneze atenția asupra meciurilor similare care se poartă, la baionetă, în interiorul PNL.
Cu alte cuvinte, Caramitru azvârle „pisica” în ograda rivalilor liberali, nemulțumit că presa nu reflectă cu aceeași măsură și tensiunile de acolo. „Am și eu o sugestie pentru toți cei așa de interesați de ce se întâmplă în interiorul partidelor. Să comentați și despre taberele din PNL. Nu de alta, dar e acolo un război surd între 3 viziuni: cea anti-PSD și reformistă (în mare parte Orban) și cea USL-istă (Iohannis e mai mai degrabă aici, și majoritatea baronilor din județe: ei au reușit să o impună pe Alina Gorghiu pentru președinția Senatului și sunt într-o luptă surdă cu aripa reformistă.
USL înseamnă un risc uriaș de colaborare dacă nu cu PSD, atunci cu Pro România și ALDE – în nici un caz cu USR”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.