Sorin Ovidiu Vîntu a devenit din ironic şi sfidător, serios şi timorat în faţa acuzaţiilor de delapidare.
Afacerea Petromservice SA reprezintă ultimul tun al celui mai mare devalizator din România post-decembristă, Sorin Ovidiu Vîntu. Prejudiciul reţinut de procurorii Parchetului General în dosarul Petromservice SA este de 180 de milioane de euro.
La prima strigare, căci, notează aceiaşi procurori în Referatul prin care au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea lui SOV, din conturile companiei au dispărut, în ultimii ani, peste 320 de milioane de euro.
Figura serioasă şi timorată, cu care Vîntu s-a prezentat, ieri, în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, şi care a înlocuit-o pe cea ironică şi sfidătoare, cu care obişnuise opinia publică, trădează gravitatea situaţiei. Ceea ce era şi cazul, dat fiind faptul că, iniţial, Petromservice a avut menirea de a fi deţinută de Asociaţia Salariaţilor din cadrul Petrom. Motiv pentru care compania mamă a şi renunţat la numeroase active, dar şi contracte externalizate, în favoarea societăţii nou înfiinţate.
Petromservice a fost deturnată, însă, de cuplul Liviu Luca - SOV, prin majorări succesive de capital, pentru ca, într-un final, activele să-i fie vândute, înapoi, aceluiaşi Petrom, între timp privatizat, care i le cedase, iniţial, gratis. De aici cele peste 300 de milioane de euro. La pachet, cu o rambursare nu tocmai legală de TVA, din partea statului, de alte 60 de milioane de euro.
Sute de milioane de euro, pe spatele petroliştilor
Tot ceea ce au avut de făcut Vîntu, Luca şi compania a fost, apoi, să găsească o modalitate de a scoate banii din Petromservice, astfel încât cei 7.200 de acţionari minoritari persoane fizice, dar şi creditori, între care statul, să nu mai vadă niciun leu.
Şi au reuşit - aşa cum demonstrează ancheta efectuată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cum? Petromservice a achiziţionat acţiuni ale unor offshore- uri controlate de acelaşi cuplu Luca - Vîntu, la preţuri de până la 50 de ori mai mari decât valoarea reală, pe care le-a revândut, apoi, înapoi, aceloraşi companii, evident mult mai ieftin, la interval de trei zile - în unele cazuri.
Sumele astfel rezultate au fost, apoi, transferate prin sistem "carusel" între off-shore-urile controlate de SOV, pentru a se pierde urma banilor.
În Referatul Parchetului General se menţionează: "Astfel, în perioada menţionată S.C. Petromservice S.A. a cumpărat acţiuni emise de 7 societăţi pentru care a plătit preţuri de aproape 10 ori mai mari decât valoarea la care acestea erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori. Achiziţiile s-au realizat prin intermediul mai multor companii off-shore, care cumpărau acţiunile prin tranzacţii realizate la Bursa de Valori cu sume avansate de S.C. Petromservice S.A., după care le revindeau părţii vătămate la preţuri majorate de mai multe ori. În unele situaţii, revânzarea a avut loc după 3 zile, iar preţul achitat de S.C. Petromservice S.A. a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit de intermediar. În acest mod, partea vătămată a plătit suma totală de 93.840.954 de euro pentru acţiuni pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10.677.789 euro dacă ar fi realizat achiziţia direct de pe bursă şi nu prin intermediari".
Cum erau "albiţi" banii prin offshore-uri
Odată scoşi din Petromservice, banii au trebuit albiţi, au mai concluzionat anchetatorii: "Sumele plătite de S.C. Petromservice S.A. au fost transferate, prin operaţiuni succesive, prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian. Iar, în cele din urmă, au ajuns fie în contul personal al lui Vîntu Sorin Ovidiu (4.168.000 euro), fie al unor societăţi pe care acesta le controla, în special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro). Scopul acestor operaţiuni a fost de a ascunde originea sumelor de bani şi de a îngreuna identificarea beneficiarului final, pentru a evita astfel eventuala tragere la răspundere penală. În unele situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăţi diferite".
DE VIITOR
A ţintit şi pensiile private
"Evenimentul Zilei" a mai dezvăluit intenţia lui Sorin Ovidiu Vîntu de a intra pe piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II), prin intermediul MKB Romexterra Fond de Pensii, în care Delta Asigurări avea o participaţie de 40%. Aceasta era deţinută în proporţie de 82,8% de către Tabor Project Ltd, care avea, la rându-i, acţiuni la Ranhold Ltd, cea din urmă având acelaşi sediu declarat cu Elbahold Ltd. Ultima dintre ele a fost acţionar în Petrom Service SA care deţinea, la rându-i, participaţii la Delta Asigurări. Toate controlate de Vîntu direct sau prin interpuşi. Adică aceeaşi oameni arestaţi astăzi alături de Vîntu: sindicalistul Liviu Luca, prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia şi omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan.
Aşadar, SOV pregătea o nouă afacere pe banii românilor, de această dată una care viza direct Ţbătrâneţile" acestora. Acelaşi SOV care aseară, la ora închiderii ediţiei noastre, încă se juca de-a şoarecele şi pisica, căci, deşi teoretic fusese arestat preventiv în jurul orei 14,30, practic încă nu se prezentase, încă, la sediul Poliţiei. Asta după ce please din Tribunalul Bucureşti, în timp ce magistraţii deliberau asupra arestării sale preventive, profitând de faptul că ordonanţa de reţinere, emisă de procurori pe termen de 24 de ore, expirase cu 15 minute înainte ca procesul să se termine. Într-un final, Vîntu avea să fie adus, aseară târziu, cu maşini de Poliţie, în arest.
GARANŢII
Sechestru pe bunurile lui SOV şi Luca
Vila de pe strada Paris, aproape de sediul Guvernului, deţinută de Vîntu, a fost pusă sub sechestru de procurori. La fel ca şi casa lui SOV din Otopeni, hotelul din Tulcea şi blocul Gelsor din centrul Bucureştiului. Nici Liviu Luca nu a scăpat mai ieftin, vastul său domeniu de la Păuleşti - Prahova, care se întinde pe 27.000 de metri pătraţi şi include opt construcţii, fiind, de asemenea, sechestrat. La fel un bloc de nouă etaje şi 180 de camere din Ploieşti, 39 de terenuri, zeci de spaţii comerciale, conturi bancare, maşini şi bărci.
DOSAR CU DOSAR
Vîntu, responsabil de pagube de miliarde de euro. Protejat de autorităţi, aproape că a devalizat România
SOV este considerat de unii un adevărat "geniu al finanţelor" pentru că a reuşit să devină milionar în euro cu ajutorul unor intermediari care au semnat întotdeauna în locul său. Dincolo de imperiul financiar care i-a adus faima, Vîntu rămâne acelaşi gestionar din Roman condamnat pentru delapidare în 1981.
I-a cumpărat pe toţi
După decembrie '89, în rarele momente când a fost deranjat de autorităţi, Vîntu şi-a păstrat aura de intangibil. Până în urmă cu doi ani, el a beneficiind din plin de "înţelegerea" mai multor procurori, în ciuda adevăratelor găuri negre pe care le lăsa în economiile populaţiei sau ale statului. Vîntu a pozat întotdeauna într-un lord al afacerilor, pe statul său de plată regăsindu-se de la foşti ofiţeri de securitate până la oameni politici sau formatori de opinie independenţi. Afacerea Fondul Naţional de Investiţii (FNI) demarată în 1995 reprezintă prima ieşire la rampă a lui SOV şi lansarea în afaceri de anvergură. Pe fondul lipsei legislaţiei, arestatul de ieri a pus pe picioare cea mai mare schemă piramidală din România. După aproape cinci ani de funcţionare, sistemul s-a prăbuşit, lăsând în urmă 300.000 de păgubiţi şi o gaură de 400 milioane de euro, preluată la datoria publică.
Vîntu a fost scos de sub urmărire penală după un simulacru de anchetă. Procurori nu şi-au pus întrebarea unde au dispărut cele aproximativ 15.000 de miliarde de lei vechi. Acuzat de săvÃ¥rşirea a două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în urma cărora Banca Agricolă (BA) a fost prejudiciată cu suma de 94.514.644.536 de lei, SOV a fost trimis în judecată pe 29 octombrie 2003. După aproximativ zece termene, dosarul a fost trimis la Parchet. Cercetările au fost reluate, însă SO Vîntu nu mai apare ca şi inculpat.
Fapte prescrise
În dosarul Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) Vîntu a apărut în faţa judecătorilor şi chiar a fost condamnat la doi ani de închisoare, în 2007, de o primă instanţă. Până să se judece recursul, fapta s-a prescris. Falimentarea Băncii Române de Scont (BRS) în 1999 a fost o altă operă a lui Vîntu. Banca a fost lăsată pur şi simplu fără lichidităţi iar patronul din umbră scos de sub urmărire penală după ce a împrumutat miliarde de lei vechi fără a mai restitui ceva.
300 de mii de oameni şi-au pierdut banii la Fondul Naţional de Investiţii, schemă piramidală pusă la punct de Vîntu
CELELALTE ARESTĂRI ALE LUI VÎNTU
Implicat în şantaj şi favorizarea infractorului
În ultimii doi ani au început problemele cu legea pentru SO Vîntu. Pe 14 octombrie 2010 a fost trimis în judecată sub acuzaţia de favorizare a infractorului. Afaceristul l-ar fi ajutat cu bani pe fugarul Nicolae Popa, condamnat, în lipsă, la 15 ani închisoare în dosarul FNI.
Se judeca prea repede
După ce procesul a început şi a petrecut câteva zile în arest, Vîntu a cerut recuzarea judecătoatrei careia i-a fost repartizat dosarul pe motiv că s-a antepronunţat în cauză. Cererea de recuzarea fost judecată de o colegă de la Tribunalul Bucureşti care a dat câştig de cauză celor acuzaţi pe motiv că magistratul judecă prea repede. Ulterior, noul judecător a secretizat dosarul.
În acest moment, sunt audiaţi mai mulţi martori şi se încearcă contestarea interceptărilor din dosar. Vîntu se declară bolnav şi se aşteaptă concluziile INML pe documentele transmise instituţiei.
El mai este trimis în judecată într-o altă cauză, după ce l-ar fi şantajat cu 150.000 de euro pe partenerul său de afaceri, Sebastian Ghiţă. După aproape două luni de arest preventiv, Vîntu a fost eliberat, procesul fiind pe rolul Judecătoriei Sector 1. Judecata a început în mai 2011 şi a fost amânat de şase ori. La ultimul termen, partenerul de şantaj, Cezar Ilie Ion, a cerut efectuarea unui raport de expertiză criminalistică, solicitare respinsă de instanţă.
"Ca tine, la modul cel mai serios, am îngropat prin dealurile de prin Moldova." S.O. VÎNTU CĂTRE SEBASTIAN GHIŢĂ Citiţi şi:
- Sorin Ovidu Vîntu şi-a finanţat apropiaţii cu banii sindicaliştilor. Mircea Dinescu a primit 100.000 de euro
- Vîntu şi Luca au căpuşat "Petromservice" cu 420 milioane de euro în trei ani
- Vîntu nu mai are nici măcar unde să doarmă. Procurorii i-au sechestrat toate proprietăţile
- EXCLUSIV EVZ: Circuitul banilor Petrom-Vîntu-Popa
- Modernizarea statului în viziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu
- Firele lui Sorin Ovidiu Vîntu, întinse peste România