Reprezentantii Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE) au fost surprinsi ieri cand au dat peste mormantul unui erou din Primul Razboi Mondial pe care il credeau pierdut.
Osemintele sergentului Nicolae Paianu, sicriul si parti din uniforma au fost descoperite sub monumentul Ultimului Strajer al Capitalei, unde eroul a fost inhumat in 1921. Dupa lucrarile de ieri si descoperirea facuta, zona aduce cu un „loc al crimei”, pazit de politisti si imprejmuit cu banderole alb-rosii.
Monumentul urmeaza sa fie mutat mai aproape de Aerogara Baneasa pentru a face loc extinderii DN 1. Lucrarile necesare mutarii au dus la descoperire.
„A fost o surpriza, in ideea ca stiam din presa de la inceput de secol si din alte surse ca ar fi fost inhumat acolo, insa ne asteptam sa fi fost mutat ori deteriorat in perioada comunista, asa cum s-a intamplat cu multe alte morminte de eroi”, a declarat Ilie Schipor, sef serviciu comemorare eroi din cadrul ONCE.
El a aratat ca eroul va fi exhumat astazi si pastrat la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, intr-o cutie de zinc, urmand sa-si ocupe locul de veci sub noul amplasament al monumentului.
„Il vom inhuma din nou cu toate onorurile cuvenite. Se va face un ceremonial totusi modest. Va fi un preot militar si o garda de onoare formata din sase militari”, a adaugat seful de serviciu.
Drumul unui erou
Sergentul Nicolae Paianu era din Calarasi. A facut parte din trupele care au ramas la Bucuresti in 1916 pentru a tine piept trupelor germane si austro-ungare, asigurand retragerea guvernului la Iasi. A fost ucis aici, iar dupa terminarea razboiului a fost declarat erou. Monumentul care i-a zacut la capatai a fost ridicat in 1921 dupa proiectul arhitectului francez Ernest Doneaud. Perioada comunista a dus totusi la uitarea prezentei sale aici, desi monumentul s-a bucurat de o oarecare popularitate.
„In perioada interbelica, monumentul era bine-cunoscut. Fusese proiectat de un arhitect francez si era intretinut. Dupa 1948, monumentele au fost altfel interpretate de regimul comunist. Noi ne-am infiintat de-abia in 2004 si din cercetarile pe care am apucat sa le facem stiam de eroul de-acolo. Insa ne asteptam la o altfel de surpriza”, a aratat Ilie Schipor.
Expertii se asteptau ca trupul eroului sa fi fost mutat. In anii ‘60, foarte multe astfel de morminte erau scoase din calea buldozerelor pentru a face loc noilor constructii.
Cutremur DEVASTATOR! 7,5 grade pe scara Richter! Pagubele sunt URIASE

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Uleiul de măsline este uimitor. De ce e bine să consumi o...
Alte articole din categoria: Bucureşti
Alte articole din categorie
LASA UN COMENTARIU