Cercetătorii au efectuat un studiu în care au fost incluşi 25 de pacienți internați în stare critică după ce au fost infectaţi cu Covid-19.

Doisprezece dintre aceştia au primit IL-7, care promovează producția globulelor albe din sânge numite limfocite, ceea ce s-a şi întâmplat după 30 de zile de tratament.

Concluzia cercetătorilor a fost că medicamentul proteic poate ajuta la îmbunătățirea stării celor aflaţi în stare gravă din cauza Covid-19.

S-a constatat că imunoterapia cu Interleukin 7 (IL-7) a restabilit numărul unei anumite celule albe la cei care au avut COVID-19, boala cauzată de virus.

Echipa internațională de la Universitatea Catholique de Louvain la Bruxelles (Belgia) a subliniat că tratamentul a ajutat la calmarea și chiar „inversarea” inflamației periculoase la pacienți.

Fără medicamente aprobate – cu excepţia autorizației de utilizare de urgență –, există o nevoie urgentă de a testa atât medicamentele existente, cât și terapiile experimentale pentru a opri boala.

IL-7 aparține unei clase de medicamente ce ar putea ajuta la atenuarea unei reacţii exagerate şi periculoase la virus a sistemului imunitar al organismului, numită furtună de citokine.

O citokină este o moleculă de semnalizare pe care organismul o poate elibera pentru a activa inflamația în încercarea de a inhiba și elimina un virus.

Într-o furtună de citokine, sistemul imunitar inundă corpul cu astfel de molecule.

Aceste așa-numite furtuni apar când organismul nu combate doar virusul, ci atacă şi propriile celule și țesuturi.

În cazurile de COVID-19, boala cauzată de virus, furtunile de citokine pot declanșa insuficienţa respiratorie, care poate duce la deces.

De asemenea, virusul a provocat scăderi severe ale nivelurilor de limfocite, care produc anticorpi pentru a ucide agenții patogeni străini.

IL-7 joacă un rol-cheie în reproducerea acestor celule, astfel încât organismul poate lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor toxine.

În studiul publicat în revista JAMA Network Open se arată că pacienții care au primit tratament cu IL-7 au avut în medie 1.734 de limfocite pe microlitru de sânge (μL), iar ceilalţi au avut în medie 885 / µL.

Specialiştii au subliniat că nivelurile normale la adulții sănătoşi variază între 1.000 și 4.800 în 1 pL de sânge.

Cercetătorii spun că IL-7 a fost „bine tolerat” de bolnavi, fără a provoca modificări ale tensiunii arteriale, temperaturii sau nivelului de oxigen.

Rezultatele acestui studiu sugerează că IL-7 poate fi administrat în siguranță pacienților critici cu COVID-19 fără a agrava inflamația sau leziunea pulmonară.

„Administrarea izolată a IL-7 sau în combinație cu alte terapii necesită o atenție specială pentru pacienții cu COVID-19 și dovezi de imunosupresie (n.r. – scăderea sau diminuarea imunității organismului după iradiere, droguri sau toxine microbiene”, au arătat autorii studiului.

În SUA există peste 3,9 milioane de cazuri confirmate de Covid-19 și peste 142.000 de decese.

sursa: Daily Mail