Evenimentul Zilei > International > Ultimul evreu din Afganistan refuză să plece, chiar dacă țara e în mâna talibanilor. „Nu-mi voi părăsi casa și sinagoga”
Ultimul evreu din Afganistan refuză să plece, chiar dacă țara e în mâna talibanilor. „Nu-mi voi părăsi casa și sinagoga”

Ultimul evreu din Afganistan refuză să plece, chiar dacă țara e în mâna talibanilor. „Nu-mi voi părăsi casa și sinagoga”

Ultimul evreu rămas în Afganistan, Zabulon Simantov, a decis să nu plece în Israel, chiar dacă talibanii au preluat controlul în Afganistan.

„Nu-mi voi părăsi casa. Dacă aș pleca, nu ar mai fi nimeni care să întrețină sinagoga”, a declarat Simantov într-un interviu. De asemenea, Zabulon Simantov refuză să-i dea soției un document de divorț, așa cum cere halacha (legea evreiască) , deși sunt despărțiți de mai bine de 20 de ani. Soția și cele două fiice ale lui Simantov locuiesc în Israel din 1998, dar el a rămas în Afganistan pentru a se ocupa de singura sinagogă, situată în Kabul.

Deși i s-a promis un avion privat, Simantov s-a răzgândit

Inițial, Simantov, în vârstă de 61 de ani, declarase că că intenționează să plece din țară: „Mă uit la televizor în Israel pentru a afla ce se va întâmpla în Afganistan”.Niște oameni de afaceri s-au oferit chiar să plătească un avion privat care să-l duce pe Simantov în Israel, o ofertă pe care evreul afgan a acceptat-o ​​inițial. Simantov a fost chioar filmat citind rugăciunea „Tefilat Haderech”, rugăciunea citită înainte de o călătorie.

Cu toate acestea, Simantov s-a răzgândit în ultima secundă. Într-un interviu din 2007, Simantov a spus că nu vorbește ebraică și că nu își are planuri să se mute în Israel.

Cearta singurilor evrei din Kabul

Simantov se roagă zilnic și ține legile kashrutului, sacrificând singur animalele pe care le mănâncă. El a primit permisiunea de a face acest lucru de șa rabinul din Tașkent, Uzbekistan.
Yitzhak Levi, penultimul evreu din Afganistan, a murit în 2005. Cei doi au devenit cunoscuți în toată lumea pentru că nu s-au înțeles deloc bine, deși erau singurii evrei din țară. „Nu vorbesc cu el, el este diavolul”, le-a decșarat Simantov reporterilor de la New York Times în 2002. „E mai rău decât un cîine”.
Potrivit unei știri a Agenției Telegrafice Evreiești, talibanii au furat Tora sinagogii, un manuscris datând din secolul al XV-lea, și l-au vândut pe piața neagră. Simantov crede, însîă, că valorosul manuscris religios va reapărea într-o zi, notează Jerusalem Post.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: