Ultimul EDITORIAL al JURNALISTULUI saudit. Ce scria cu doar o zi înainte de DISPARIȚIE

Ultimul EDITORIAL al JURNALISTULUI saudit. Ce scria cu doar o zi înainte de DISPARIȚIE

The Washington Post a publicat joi ultimul editorial scris de Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit dispărut pe 2 octombrie în consulat, unde mersese pentru a ridica niște acte necesare căsătoriei dispărut. În editorial ziaristul vorbea despre importanța unei prese libere în Orientul Mijlociu.

„Guvernele din țările arabe au avut libertatea de a pune pumnul în gura presei tot mai des. Era o vreme când jurnaliștii credeau că internetul va elibera informațiile și va descuraja cenzura și controlul asociate cu presa scrisă. Însă aceste guverne, a căror existență depinde de controlul informațiilor, au blocat în mod agresiv internetul. Au arestat reporteri și au pus presiune pe publicitari să sancționeze unele publicații.”

„Lumea arabă are nevoie de o viziune modernă asupra mediei tradiționale și transnaționale, astfel încât cetățenii să fie informați despre evenimentele care au loc la nivel global. Suntem afectați de sărăcie, management deficitar și educație slabă. Prin crearea unui forum independent și internațional, izolat de influențele guvernelor naționaliste care fac o propagandă a urii, oamenii din lumea arabă ar putea rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă societatea din care fac parte”, scria jurnalistul saudit.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost torturat înainte de a fi "decapitat" în clădirea consulatului ţării sale la Istanbul, scria cotidianul turc Yeni Safak, care susţine că a avut acces la o înregistrare sonoră a faptelor, informează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Editorialist critic la adresa Riadului, Khashoggi s-a deplasat la consulat în data de 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale. De atunci, el nu a mai fost văzut.

Susţinând că a avut acces la înregistrări sonore ale faptelor, Yeni Safak explică faptul că Jamal Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu şi că agenţi saudiţi i-au tăiat degetele. Apoi, el a fost decapitat, potrivit cotidianul proguvernamental, care nu precizează cum a avut acces la aceste înregistrări.

Oficiali turci au acuzat Riadul că l-au asasinat pe jurnalist prin intermediul unei echipe special trimise la faţa locului, însă autorităţile saudite au dezminţit acest lucru.

Washington Post pentru care scria Khashoggi, a informat înainte de aceasta cu privire la existenţa unor înregistrări audio şi video care demonstrează că jurnalistul a fost interogat, torturat şi apoi ucis în clădirea consulatului, înainte ca trupul său să fie dezmembrat. Însă este pentru prima dată când un cotidian turc susţine că a avut acces la astfel de înregistrări.

Potrivit Yeni Safak, consulul saudit Mohammad Al-Otaibi poate fi auzit pe aceste înregistrări, spunând „faceţi aceasta afară, îmi veţi crea probleme”. La aceasta, un individ neidentificat îi răspunde „dacă vrei să trăieşti când te întorci în Arabia Saudită, taci din gură”.

Al-Otaibi a părăsit Istanbulul marţi.

Mass-media americane au afirmat că Arabia Saudită, a cărei imagine a avut puternic de suferit după acest caz, ar intenţiona să recunoască moartea jurnalistului care ar fi intervenit în timpul unui interogatoriu ce s-a încheiat prost.