Ultimul clopoţel deschide sezonul şcolilor de vară

De săptămâna viitoare, elevii între 6 şi 13 ani au posibilitatea să se înscrie la şcolile de vară, care-i aşteaptă pe toată perioada vacanţei mari, cu activităţi variate şi distractive.

Puţină muzică, pictură, ce va lucru manual, excursii la munte, ieşiri în parc, dar şi matematică sau limbi străine . Pe scurt, varianta „relaxată” a şcolii îmbracă, în vacanţa mare, hainele „şcolii de vară” şi le ţine copiilor mintea activă prin diverse activităţi.

Cu preţuri de la 400 până la 1.000 de lei, elevii claselor I-IV, dar şi cei de gimnaziu, liceenii şi chiar preşcolarii pot alege dintr-o ofertă variată de şcoli de vară. Deşi preţurile ar putea părea „piperate” la prima vedere, reprezentanţii acestor şcoli susţin că tarifele nu s-au schimbat faţă de 2009, deoarece criza e conomică le-a afectat şi lor afacerile.

Elevul „Ştie tot”

Aşadar, părinţii care se gândesc că puştii lor cu vârste între 6 şi 13 ani ar putea să mai înveţe câte ceva şi în vacanţa de vară pot alege o şcoală care organizează cursuri de cultură generală. Una dintre acestea este Clever BS, din Capitală, şi le umple timpul celor mici cu concursuri de genul „Ştii şi câştigi”, cu puzzle-uri, filmuleţe şi audiţii despre compozitorii lumii sau cu lucruri interesante despre minunile lumii antice şi contemporane.

Toate acestea, în cadrul a două cursuri. „Primul se numeşte «Clever Children» şi începe pe 21 iunie. Se derulează timp de două săptămâni, de luni până joi, între orele 10.00 şi 12.00. Al doilea curs începe de pe 5 iulie, se numeşte «Ştie tot» şi are acelaşi program”, prezintă oferta Violeta Lupu, reprezentant al firmei.

Deşi societatea are în continuare cereri şi se va extinde şi în alte oraşe ale ţării, tarifele nu au urcat faţă de anii trecuţi. „Preţuri le noastre sunt cuprinse între 486 şi 680 de lei. Pe lângă şcolarizare, copiii primesc însă suportul de curs, printat, diploma de participare, ceai, apă şi nu va lipsi nici cafeaua pentru părinţii care doresc să rămână pe perioada cursurilor în sala de aşteptare”, conchide Violeta Lupu.

În ajutorul părinţilor

Şcolile de vară nu-i ajută doar pe copii să îmbine, în timpul liber, utilul cu plăcutul, ci vin şi în sprijinul părinţilor care nu au în grija cui să-şi lase prichindeii pe perioada vacanţei. „Nu aveam cu cine să-mi las copilul şi voiam să am şi ceva de lucru. Aşa am creat Optimus Club, unde îi supraveghem şi pe copiii noştri şi îi ajutăm şi pe ceilalţi părinţi”, explică Mihaela Bunea, iniţiatoarea afacerii.

Aşa că, în timpul verii, părinţii îşi pot duce copiii la şcoala de vară a acesteia, situată pe strada Sergent Năstase Pamfil, din sectorul 2 al Capitalei. Cei mici vor ieşi zilnic în parc, vor avea tot felul de activităţi în aer liber, dar îşi vor face şi temele pe care le-au primit pentru vacanţă, iar problemele de matematică în plus nu vor lipsi din program.

Preţul, care include şi masa celor mici, poate fi de 700 sau de 800 de lei/lună (cu aproximativ 15% mai puţin decât anul trecut), în funcţie de programul ales: de la 8.00 la 17.00 sau de la 8.00 la 18.00. O alternativă ar fi şi şcoala Fun Science, cu birouri în Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Braşov, care le oferă copiilor între 4 şi 12 ani lecţii distractive de ştiinţe şi experimente interesante la fizică şi chimie.

PE ALESE

Tabere de limbi străine, toată vara

Şi taberele de limbi străine, mai ales cele organizate peste hotare, sunt „la mare căutare” în această vară. Una dintre acestea este cea a Irish College of English. Practic, copiii cu vârste între 12 şi 14 ani vor putea studia engleza în Irlanda, unde vor fi găzduiţi de familii care locuiesc în apropierea şcolilor şi vor participa la diverse activităţi educative.

Preţurile sunt însă pe măsură: între 700 şi 1.500 de euro, în funcţie de numărul de săptămâni petrecute în tabără şi de locul de cazare ales. Pe lângă acestea însă, tarifele acoperă cheltuielile de şcolarizare, accesul la portalul on-line e-learning, materialele de curs, activităţile de după- amiază, serile disco şi excursiile săptămânale.