Republica Moldova. Ultimii trei candidați în cursa prezidențială au fost înregistrați marți de Comisia Electorală Centrală (CEC). Este vorba de Victoria Furtună, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi. Cei trei candidați au fost desemnați de un grup de cetățeni.
11 pretendenți la funcția de șef de stat
Tot în cadrul ședinței, CEC a înregistrat simbolurile electorale ale candidaților pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, reprezentanții candidaților în Comisia Electorală Centrală și a confirmat persoanele responsabile de finanțe (trezorier).
Anterior, CEC a înregistrat alți opt candidați în cursa prezidențială. Este vorba de Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Maia Sandu, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Aceștia sunt urmați de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei. Alți candidați înregistrați sunt Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni. Aceștia sunt urmați de Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni și Octavian Țîcu - Blocul electoral „ÎMPREUNĂ”.
Astfel, în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de președinte se vor regăsi 11 candidați. Persoanele înregistrate de CEC pot începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
CEC invită cetățenii să participe la alegeri
Cetățenii din întreaga țară vor primi invitații de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. CEC a anunțat marți că au fost tipărite 1,5 milioane de pliante. Acestea deja au fost repartizate consiliilor electorale de circumscripție.
Astfel, cetățenii cu drept de vot sunt informați despre data și locul votării, secția de votare la care sunt arondați, inclusiv sub ce număr se regăsesc pe lista electorală. Aceștia sunt anunțați și despre posibilitatea solicitării, în caz de necesitate, a votării cu urna mobilă.
Pentru scrutinul din 20 octombrie 2024 au fost constituite 2 221 secții de votare. 1 957 de secții vor fi deschise în țară, 30 de secții vor fi organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și 234 secții de votare - pentru cetățenii din străinătate.
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.