Ultimii mohicani

Boemii de la cort profită de răcoarea de la sfârşit de sezon şi sunt ultimii care părăsesc litoralul.

Se consideră boemi şi independenţi. Dacă le verifici portbagajul maşinii, găseşti tot ce i-ar trebui unui temerar să supravieţuiască cel puţin în deşert: cuţite, pături de rezervă, trusă medicală şi baxuri de apă sau suc. Unii, din principiu, au doar bere. Sunt oamenii care an de an merg cu cortul la mare. Ştiu deja unde este locul cel mai bun de campare sau care e cea mai bună perioadă din sezon. Pentru că au ani de exerciţiu, îţi pot indica cu precizie care e grosimea ideală a saltelei ca să ai somnul liniştit.

Dacă nisipul prea dur îţi roade coloana sau simţi răceala pământului, te învaţă să aşezi peste izopren o pilotă. Pentru plăcerea jocului de-a Robinson Crusoe, timp de o săptămână, pot da şi echivalentul unei camere la gazdă. Asta dacă nu preferă plajele generoase din Vama Veche şi 2 Mai ori marginile lacurilor, unde camparea este gratuită. Turistul care a găsit-o pe Elodia

Veteranii vor spune că perioada dintre sfârşitul lui august-începutul lui septembrie este cea mai potrivită de dormit la cort. E mai răcoare, iar dimineaţa nu te mai trezeşti transpirat tot de la efectul de seră. Între două plaje, cât soarele e sus, mai poţi juca table sau cărţi în faţa cortului, fără să-ţi faci griji de căldura de afară. Avantajul e că şi mulţi turişti au plecat deja de pe litoral, astfel că poţi intra la duş fără să mai stai la coadă.

Domnul Lupu, din Alba-Iulia, ştie toate campingurile din zona sudică a litoralului. Părul lui alb întăreşte experienţa celor 30 de ani de campare pe litoral. „Am plecat pentru zece zile cu 72 de cutii de bere la noi. Avem tot ce trebuie“, sintetizează bărbatul esenţa unui sejur aproape sub cerul liber.

Dintre toţi românii care au căutat-o, el a găsit-o pe Elodia. Elodie, mai exact, arată tăbliţa cu denumirea campingului de la intrarea în Jupiter. „Se citeşte ca în franceză «Elodi»“, ne lămureşte recepţionera amabilă. Rămâne binevoitoare şi când oamenii campaţi, care nu au ladă frigorifică în maşină, o roagă să le păstreze în frigiderul de la recepţie ceva mâncare şi bere la rece. Cei care au frigiderele lor de voiaj le pot cupla la tabloul de curent aflat la dispoziţia turiştilor. „Avem apă caldă, apă rece, e curat la duşuri, Într-adevăr, e mai bine la Zodiac, unde am stat anul trecut“, spune bărbatul arătând spre campingul aflat gard în gard cu Elodie.

Maşinile de spălat şi conexiunea internet ne lămuresc ce a vrut să spună domnul Lupu despre condiţiile mai bune. „Avem şi unde juca un fotbal sau un volei. Şi cuiele se înfig bine. Pământul e moale“, ne spune un tânăr venit pentru câteva zile la Zodiac cu prietena. Nu la fel de mulţumiţi sunt cei care stau la Palace Resort, din Venus. Campingul e aşezat la drumul naţional, astfel că turiştii care se cazează aici o fac de nevoie, după ce au găsit ocupat în celelalte locuri.

În general însă, serviciile sunt mult mai variate decât acum câţiva ani, când cu greu găseai un camping unde să-ţi încarci telefonul. Majoritatea campingurilor de pe litoral oferă astăzi astfel de facilităţi, iar cele mai moderne au şi maşini de spălat.

Problema duşurilor şi a toaletelor în locurile de campare rămâne însă actuală. Chiar dacă sunt mai curate decât anii trecuţi, acestea nu sunt destule pentru numărul de turişti. În plus, încă de la intrare eşti rugat prin afişele de la recepţie să faci „un duş normal“, între 5 şi 10 minute.

TARIFE

Costă cât la gazdă

O săptămână cu cortul la mare într-un camping privat din sudul litoralului poate ajunge cu uşurin- ţă la preţul unei camere „la particular“. Tariful pentru o zi de campare este de 18 lei de persoană în plin sezon, şi 16 lei în mai, iunie şi septembrie. Pentru copiii sub 6 ani, tariful este de 6 lei, iar pentru 6-9 ani, este 9 lei. Dacă vă luaţi şi câinele în camping tariful zilnic e 12 lei, mai mult decât pentru un copil. Parcarea maşinilor lângă cort este şi ea taxată, cu 9 lei în sezon şi cu 6 lei în extrasezon. Taxele urcă până la 10 lei, dacă aveţi microbuz. În ziua plecării, nu vă lungiţi cu împachetatul pentru că veţi plăti încă 6 lei dacă depăşiţi cu mai mult de două ceasuri ora stabilită de plecare - de obicei 12. Per total, o familie cu un copil, un câine şi o maşină va plăti pentru o zi de campare în jur de 70 de lei.

CA LA UŞA CORTULUI

La Mamaia, umbreluţele şi muzica sperie străinii

Una dintre cele mai accesibile variante pentru un sejur pe litoral a fost şi va rămane campingul. La ieşirea din Mamaia spre Năvodari, deşi este sfârşit de sezon estival, sunt încă mulţi turişti care preferă libertatea vieţii la cort în detrimentul hotelurilor sau a pensiunilor. Oamenii care vin aici se declară mulţumiţi de condiţiile oferite, în schimbul a 15 lei de persoană pe zi având la dispoziţie un spaţiu pentru instalarea cortului, acces la duşuri şi pază asigurată. „Venim aici de trei ani şi ne simţim foarte bine. Condiţiile sunt acceptabile, şi dacă te echipezi cum trebuie, poţi să ai parte de confort ultra chiar şi la cort“, ne declară Floarea Burcioiu din Piteşti, venită la mare cu toată familia. Francezii văd România în alb şi negru

Campingul din Mamaia a fost ultimul punct vizitat de un grup de „globe-trotteri“ francezi în periplul lor prin Europa înainte de a se întoarce acasă. „Am stat trei nopţi aici şi ne-am simţit foarte bine. Ne place România pentru că e diferită ca stil de viaţă faţă de Franţa. Şi plaja e frumoasă, dar nu ne-a plăcut pădurea de umbreluţe şi muzica dată la maxim. Plaja nu poate fi curăţată şi cadrul natural are de suferit“, ni s-a destăinuit Celia Maronne. Românii fac mizerie şi te înşală la bani

Dacă turiştii sunt în general mulţumiţi de condiţii, Asan Sevim, administratora campingului de lângă Mamaia, are o mulţime de probleme cu cei care vin să locuiască la cort pe perioada verii: „Cu străinii nu avem probleme. Sunt ordonaţi şi plătesc totul, până la ultimul leu. Comportamentul românilor lasă totuşi de dorit. Lasă gunoaie, fac grătare direct pe iarbă sau pe nisip, iar când e vorba să plătească ne spun că sunt trei persoane în loc de cinci-şase. Alteori stau câte o noapte în plus şi la plecare sar gardul, se urcă în maşină şi pleacă fără să mai plătească!“.

Deşi costurile unei vacanţe la cort sunt reduse, românii fac tot posibilul să-şi micşoreze cheltuielile.

„La noi, copiii sub 10 ani nu plătesc nimic. De multe ori asistă m la situaţii jenante. Acum două zile a venit o familie cu un copil şi tatăl a spus că are 9 ani. Copilul l-a dat de gol şi, după ce l-a apostrofat pentru minciună, a recunoscut că are 11 ani“, a adăugat Asan Sevim.(Mihai Voinea, Adrian Popa)