Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimele zile de înscriere pentru cei care vor să devină militari de carieră. Ce salarii se câștigă
Ultimele zile de înscriere pentru cei care vor să devină militari de carieră. Ce salarii se câștigă

Ultimele zile de înscriere pentru cei care vor să devină militari de carieră. Ce salarii se câștigă

Românii care vor să profeseze în domeniul militar mai au la dispoziție câteva zile pentru a participa la probele specifice.

Cetățenii care doresc să aibă o carieră militară au posibilitatea de a participa la probele psihologice și fizice pentru ocuparea posturilor de soldat gradat profesionist puse la dispoziție de Armata Română. Acestea se mai pot susține până pe data de 25 iunie.

Un număr de 1.516 posturi sunt puse la dispoziție de Armata Română pentru români. 32 dintre acestea sunt pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în 28 de județe și în municipiul București.

Ce examinări trebuie să treacă românii

Potrivit informațiilor comunicate de către Ministerul Apărării, cetățenii trebuie să treacă de o examinare medicală care presupune prevederi specifice, în intervalul 5-16 iulie. În cazul trecerii probei amintite, candidatul poate întocmi dosarul până pe data de 23 iulie.

Cetățenii admiși nu vor susține concursul de admitere, ci vor fi repartizați printr-un sistem computerizat, în ordine descrescătoare a punctajului, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare.

Repartizarea va avea loc în perioada 9-10 august (seria I) şi 18 august (seria a II-a).  După aceasta, va avea loc prima repriză de formare, pe 23 august.

Cetățenii cu pregătire militară vor începe cursurile de instrucție pe data de 27 septembrie.

Durata cursurilor este de maximum cinci luni de zile.

Facilitățile și salariile militarilor 

Pe lângă salariile specifice, militarii vor primi și alocații alimentare și bani pentru norme de echipare.

Militarii gradaţi primesc și compensaţie lunară pentru achitarea chiriei, care este în valoare de cel mult 50% din calculul soldului din ultima lună.

Militarii care iau parte la acțiuni apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace vor beneficia, conform informațiilor Ministerului de Apărare și de o diurnă în valoare de 120 de euro/zi. Soldații care participă la acțiuni cu caracter umanitar vor primi și suma de 60 de euro/zi.

Militarii gradaţi profesionişi vor primi și o soldă în lei dublată, potrivit Armatei Române.

Salariile militarilor se împart astfel: soldat – 2.770 de lei, fruntaş – 2.802 lei, caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I), potrivit antena3.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: