Evenimentul Zilei > International > Ultimele zile ale „domniei” lui Trump! Un general american i-a asigurat pe chinezi că îi va informa dacă președintele ordonă un atac împotriva lor
Ultimele zile ale „domniei” lui Trump! Un general american i-a asigurat pe chinezi că îi va informa dacă președintele ordonă un atac împotriva lor

Ultimele zile ale „domniei” lui Trump! Un general american i-a asigurat pe chinezi că îi va informa dacă președintele ordonă un atac împotriva lor

Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Miley, ar fi luat măsuri secrete în ianuarie 2021 pentru a-l împiedica pe Donald Trump să se agațe de putere declanșând un război împotriva Chinei.

Dezvăluirile halucinante apar în cartea „Peril” semnată de jurnalistul Washington Post Bob Woodward și Robert Costa. Potrivit cărții, Milley le-ar fi ordonat asistenților să nu acționeze imediat dacă Trump ar fi luat decizia de a folosi forțele nucleare americane. Mai mult, generalul a contactat armata chineză pentru a liniști temerile Beijingului cu privire la acțiunile americane.

MIley a organizat Pentagonul și serviociile secrete pentru a bloca ordinele lui Trump

Washington Post a publicat mai multe pasaje din cartea „Peril”, în care Milley este prezentat organizând Pentagonul și comunitatea de informații pentru a rezista oricărei mișcări a lui Trump care ar fi putut duce la o intensificare a tensiunilor cu China sau Iranul chiar înainte de a deveni clar rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Astfel, Milley l-a contactat pe omologul chinez pe generalul Li Zuocheng de două ori, pe 30 octombrie și pe 8 ianuarie, la două zile după ce susținătorii lui Trump au atacat Capitolul SUA, pentru a-l liniști că retorica anti-China a președintelui republican nu se poate traduce printr-o acțiune militară.

„Domnule general Li, vreau să vă asigur că guvernul american este stabil și că totul va fi în regulă”, i-a spus Milley lui Li în apelul din octombrie.
„Nu vom ataca și nu vom declanșa operații cinetice împotriva voastră”, a dat asigurări Milley.

Două luni mai târziu, Milley a folosit din nou canalul secret cu Li după atacul Capitoliului, pe fondul îngrijorărilor că Trump a devenit instabil.

„Suntem 100% stabili. Totul este în regulă. Dar democrația poate fi uneori neglijentă ”, i-ar fi spus Milley lui Li, conform cărții.

Generalul a amînat exercițiile militare pentru a liniști Beijingul

Pentru a-i liniști pe chinezi, Milley a mers atât de departe încât comandamentul Indo-Pacific al Pentagonului să amâne exercițiile militare pe care Beijingul le-ar fi putut privi ca o posibilă amenințare.

În mod separat, Milley a transmis colaboratorilor săi că, dacă Trump încearcă să-și exercite puterea pentru a ordona un atac nuclear, trebuie să-l informeze pe el mai întâi. „Nu știi niciodată care este punctul de declanșare al președintelui”, le-ar fi declarat Miley.

Chiar dacă președintele Trump nu a dat niciuin fel de ordine în acest sens, Milley a discutat problema și cu directorul CIA, Gina Haspel, și cu șeful Agenției Naționale de Securitate, Paul Nakasone.
Haspel a spus că se află într-o „situație extrem de periculoasă”.

„Unii ar putea susține că Milley și-a depășit autoritatea și și-a luat o putere extraordinară”, recunosc chiar autorii cărții, adăugând, însă, că generalul a crezut că acționează corect „pentru a se asigura că nu există o ruptură istorică în ordinea internațională, nici un război accidental cu China sau alții și nicio utilizare a armelor nucleare”.

 

‘Al doilea apel către Li al lui Milley a venit după ce â președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, i-a telefonat lui Milley după atacul de la capitoliu
Woodward și Costa au obținut o transcriere a apelului Pelosi. „Ce măsuri de precauție sunt disponibile pentru a împiedica un președinte instabil să inițieze ostilități militare sau să acceseze codurile de lansare și să dispună un atac nuclear?”, l-a întrebat Pelosi pe general. „E nebun. Știi că e nebun … și ceea ce a făcut ieri este o dovadă suplimentară a nebuniei sale ”.
Răspunsul lui Milley a fost: „Sunt de acord cu tine în orice”, dar a asigurat-o că lanţul de comandă nucleară trece prin „o mulţime de controale” pentru a preveni utilizarea abuzivă a bombei de către un preşedinte.

SE crede demiterea de urgență a generalului

Pentagonul a refuzat să comenteze afirmațiile șocante.Parlamentarii republicani au folosit rapid informațiile pentru a-l ataca pe Milley, care oricum este într-o sitruație foarte proastă în urma retragerii haotice din Afganistan, Senatorul republican Marco Rubio i-a ceut lui Biden să-l concedieze pe general.
„Aceste acțiuni ale generalului Milley demonstrează o lipsă clară de judecată temeinică și vă îndemn să-l demiteți imediat”, a spus el într-o scrisoare adresată lui Biden, scrie Times of Israel.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: