Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimele simptome ale molimei ucigaşe te îngrozesc pur şi simplu. Este înfiorător!
Ultimele simptome ale molimei ucigaşe te îngrozesc pur şi simplu. Este înfiorător!

Ultimele simptome ale molimei ucigaşe te îngrozesc pur şi simplu. Este înfiorător!

În plină pandemie, un studiu al spaniolilor arată că nişte erupţii roşii în gură pot fi trecute pe lista ultimelor simptome ale coronavirusului chinezesc.

La un spital din Madrid (capitala Spaniei), cercetătorii au examinat 21 de pacienți care aveau erupții cutanate și cazuri confirmate de Covid-19.

O treime dintre pacienți au prezentat enantem, adică o leziune asemănătoare erupțiilor cutanate şi care se formează de obicei în gură.

Toți pacienții cu erupții asemănătoare aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani și 4 dintre cei 6 erau de sex feminin conform studiului citat de Daily Mail.

Cercetătorii au mai descoperit că o treime dintre pacienții cu COVID-19 care aveau erupții cutanate pe brațe și picioare au avut de asemenea erupţii şi pe cerul gurii.

Ele au apărut de regulă la aproximativ două săptămâni după ce oamenii au resimţit simptomele mai cunoscute cum ar fi febra sau respirația greoaie.

Echipa de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal spune că medicii și asistentele ar trebui să examineze cavitățile orale ale pacienților confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus.

La debutul pandemiei, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (SUA) a înregistrat doar 3 simptome ale virusului pe site: febră, tuse și lipsa respirației.

Cu toate acestea, în aprilie, agenția federală de sănătate și-a extins lista pentru a include mai multe semne ale infecției.

Printre acestea au fost notate inclusiv frisoanele, durerile musculare, durerile de cap, durerile în gât și pierderea gustului sau a mirosului.

Oficialii din domeniul Sănătății au spus că, pe măsură ce se află mai multe despre noul virus, pot apărea și simptome noi.

Pentru studiul publicat în revista medicală lunară americană JAMA Dermatology, echipa a analizat 21 de pacienți care au avut erupții cutanate între 30 martie-8 aprilie.

Șase pacienți aveau enantem, o erupție cutanată care arată ca niște pete mici ce apar de obicei pe membranele mucoase ale gurii, nasului și gâtului.

Timpul mediu dintre debutul simptomelor clasice precum tusea și aceste leziuni a fost de aproximativ 12 zile.

Echipa din Spania spune că nu este prima dată când a fost observat enantemul la pacienții cu COVID-19, cu înregistrări ale erupției semnalate deja şi în Italia.

In ciuda rapoartelor tot dese despre erupţii cutanate la pacienţii cu COVID-19, „stabilirea unui diagnostic etiologic este provocatoare”, au scris autorii.

„Cu toate acestea, prezența enantemului este un indiciu puternic care sugerează o etiologie virală mai degrabă decât o reacție medicamentoasă, mai ales atunci când se observă un tipar petechial”, au mai observat cercetătorii spanioli.

Ei au remarcat că multor pacienți care au Covid-19 nu li se examinează cavitatea bucală din cauza temerilor cu privire la riscul de expulzare a picăturilor contagioase.

Din această cauză, dar și pentru faptul că pacienții poartă adesea măști, este posibil ca alte sute să fi avut leziuni la nivelul gurii.

sursa: Daily Mail

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: