Ultimele noutăți în războiul filosofilor. Liiceanu îi cere 100.000 de euro lui Liviu Antonesei

Ultimele noutăți în războiul filosofilor. Liiceanu îi cere 100.000 de euro lui Liviu Antonesei

Procesul intentat de Gabriel Liiceanu profesorului ieșean Liviu Antonesei pentru calomnie merge mai departe.

De remarcat că diferendul dintre Liiceanu și Antonesei s-a acutizat după ce intelectualul ieșean a acordat un interviu unei doctorande în care îl acuza pe „părintele” Humanitas de „falsificarea jocului pe piața cărții”.

De la ce-a plecat totul?

Interviul are circa 20 de pagini standard, iar cele trei pasaje incriminate de reclamanți au 20 - 25 de rânduri. Vă prezentăm, mai jos, cele mai importante trei fragmente, cu mențiunea că lui Antonesei i s-au cerut drept despăgubiri morale suma de 100.000 de euro - 50.000 pentru vătămarea imaginii lui Gabriel Liiceanu și 50.000 pentru lezarea imaginii Editurii Humanitas:

„Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate pentru că Editura Politică publica în «Idei Contemporane» și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu, a fost scutit de două ori de datorii, dar în general cei care au fost de opoziție au fost perdanți.”

Ne puteți urmări și pe Google News

(2).„L-am pomenit pe Liiceanu care a fost scutit de două ori de datorii la bugetul de stat, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunei edituri private. Dincolo de chestia necinstită este falsificarea jocului pe piață. Dacă o editură beneficiază de avantaje și celelalte nu, este vorba de falsificarea pieței. Din fericire, nu au putut bate nici Polirom, nici Paralela 45, care nu au beneficiat de astfel de avantaje. Humanitas era pe locul III, iar acum cred că e pe locul IV pe piață.”

(3). „Băsescu nu e singurul vinovat; ca să cumperi, trebuie să fie marfă de vânzare, iar jurnaliștii și intelectualii lui Băsescu s-au vândut. Așa că președintele nu e singurul vinovat, el fiind mai degrabă un politician destul de abil pentru a-i putea ieși jocul acesta cu intelectualii care se credeau deștepți și care nu s-au trezit nici la chestii flagrante când i-a preferat pe tinichigii filosofilor, Liiceanu nu a scos nici un cuvânt; când a băgat-o pe Elena Băsescu europarlamentar cu 10% din voturile PDL-ului, nimeni nu a scos un cuvânt.”.

„N-am inventat nimic”

„Cum poate vedea oricine, n-am folosit un limbaj insultător față de cele două părți sau de terți, nu spun nimic nou, care să nu se fi spus în zeci de articole, emisiuni de televiziune, deci n-am inventat nimic, pentru toate afirmațiile de acolo sunt puzderie de antecesori”, explica Liviu Antonesei într-un inteerviu publicat la începutul anului de Evenimentul zilei.

Dar în ce stadiu este acum procesul?

Tot Liviu Antonesei ne-a elucidat, postând pe blogul personal, în cadrul rubricii Jurnal de pîrît, informațiile de mai jos:

„La ultima prezentare în fața judecătorilor, instanța a amînat pronunțarea în procesul Liiceanu & Humanitas vs. Antonesei pentru 2 octombrie, deci cu o săptămînă. Nu trebuie văzut în acest lucru ceva neobișnuit, nu urmărește nimeni să mai țină justițiabilii pe jar suplimentar, pur și simplu instanțele din România sînt foarte aglomerate”.