Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit despre situația actuală în ceea ce privește imunizarea din țara noastră.
În România fuseseră vaccinate, până luni, 26 iulie, 4,9 milioane de persoane au fost vaccinate, dintre care 4,78 de milioane cu ambele doze. Țara noastră este departe de atingerea targetului de 16 milioane de persoane imunizate.
Despre situația actuală a vorbit Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România.
Valeriu Gheroghiță a vorbit despre persoanele care sunt cel mai expuse riscului de infectare
„În acest moment este cât se poate de evident că mai avem mult de muncă în ceea ce priveşte ritmul de vaccinare şi procentul de populaţiei care necesită a fi vaccinată. Aş sublinia în mod deosebit populaţia vulnerabilă - populaţia vârstnică, persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice.
Este o problemă cât se poate de evidentă - necesitatea vaccinării în perioada imediat următoare. De asemenea, legat de anumite segmente a populaţiei expusă la risc - persoanele din centrele de îngrijire pe termen lung, din căminele de bătrâni - rata de acoperire vaccinală este de peste 70% şi mă aştept să nu avem focare în aceste centre de bătrâni, unde riscul de evoluţie severă şi de mortalitate ar fi ridicat.
De asemenea, la pacienţii care sunt dializaţi în centrele de dializă, rata de vaccinare este de peste 70%. În rândul personalului medical cât şi din sistemul de sănătate, cu tot ce înseamnă studenţi ai facultăţilor de medicină, voluntari şi aşa mai departe, sunt iarăşi ţintele şi obiectivele atinse”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.
„Persoanele peste 65 de ani, persoanele care sunt cunoscute cu afecţiuni cronice”
„Mesajul meu în această perioadă se îndreaptă către cei vulnerabili care au un risc mare de a dezvolta forme severe, cu risc mare de spitalizare şi de evoluţie nefavorabilă.
Persoanele peste 65 de ani, persoanele care sunt cunoscute cu afecţiuni cronice, începând de la obezitate, diabet zaharat, bolile cardiovasculare, bolile cronice-renale, pacienţii imunodeprimaţi prin diverse tratamente sau afecţiuni, boli autoimune, transplant, pacienţii oncologici. Toate aceste afecţiuni cresc riscul unor evoluţii nefavorabile, populaţia peste 12 ani care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, neuro-psihiatrice, sindrom Down, malformaţii care cresc riscul de forme severe şi chiar de deces. Tocmai de aceea este foarte important să vaccinăm un număr cât mai mare de persoane”, a mai afirmat oficialul.
În ceea ce privește introducerea obligativității vaccinării, Valeriu Gheorghiță a spus că nu se pună problema adoptării unei asemenea măsuri.
„Nu se pune problema de aşa ceva şi nici nu cred că va fi pusă problema obligativităţii”
„Categoric, la acest moment, nu se pune problema de aşa ceva şi nici nu cred că va fi pusă problema obligativităţii, dar trebuie să luăm în calcul problema responsabilităţii, pentru că nu vorbim de o boală care ne afectează doar pe noi, este o boală care îi afectează implicit şi pe cei din jurul nostru, chiar dacă noi decidem să nu ne vaccinăm, să nu respectăm măsurile de prevenţie, prin simplul fapt că ne expunem la această infecţie.
Ne putem îmbolnăvi şi îi putem îmbolnăvi şi pe infecta şi pe cei cu care intrăm în contact în viaţa de zi cu zi. Tocmai din acest punct de vedere trebuie să avem grijă la cei din jurul nostru, să fim mai responsabili şi în felul acesta putem să avem un control mai bun al infecţiei”, a mai afirmat Gheorghiță.