Citizenship and Immigration Canada (CIC) a prezentat, la finele anului 2008, noutăţile legate de dosarele de "skilled workers", cea mai des aleasă categorie de românii care vor să emigreze în această ţară. Conform publicaţiei ZigZag Român–Canadian, vechile modificări aduse, încă din primăvara anului trecut, legislaţiei din domeniu, ofereau ministrului Imigraţiei dreptul de a stabili, fără controlul Parlamentului, care dosare urmau să fie procesate şi care returnate candidaţilor.
Din cauza alegerilor federale din octombrie, instrucţiunile legate de această lege au fost amânate, motiv pentru care niciun dosar depus din martie 2008 nu a trecut de ambasade.
Prima constatare a jurnaliştilor de la ZigZag Român–Canadian este că nu se fac menţiuni despre ordinea de prioritate a dosarelor ce vor fi reţinute de ambasade. În opinia acestora, se presupune că CIC a ajuns la concluzia că oricum nu era necesar, deoarece majoritatea vor fi restituite, iar pe viitor sunt şanse puţine să se asiste la o avalanşă de noi dosare.
Noile instrucţiuni sunt aspre, în sensul că se instituie o listă de 38 de ocupaţii, dintre miile listate în National Occupational Classification NOC, care îi vor departaja pe cei care vor trece de această etapă. Acestea nu se aplică dosarelor depuse pentru provincia Quebec şi nici celor în care candidatul beneficiază de "arranged employment", de o ofertă de lucru din Canada care a fost în prealabil aprobată de "Service Canada". De asemenea, nu se aplică dosarelor depuse înainte de 28 februarie 2008 şi nici celor depuse de persoane care se află legal în Canada şi au muncit sau studiat aici timp de cel puţin un an.
Dincolo de excepţiile mai sus enunţate, cei ce au depus dosarele după 28 februarie 2008, vor putea fi acceptaţi numai dacă, pe lânga celelalte criterii de selecţie care rămân neschimbate, pot dovedi că au acumulat minim un an experienţă în cel puţin una dintre următoarele ocupaţii.
-Manageri financiari -Manageri de sisteme informaţionale; -Manageri din sistemul sănătăţii -Manageri de restaurante şi servicii alimentare -Manageri de servicii de cazare -Manageri de şantiere de construcţii -Contabili (studii sup.) şi auditori -Geologi, geochimişti şi geofizicieni -Ingineri de mine -Ingineri geologi -Ingineri petrolişti -Medici specialişti -Medici generalişti şi de familie -Audiologişti şi logopezi -Terapeuţi reabilitare fizică -Fizioterapeuţi -Asistenţi medicali principali -Asistenţi medicali -Tehnicieni şi tehnologi radiologie -Profesori universitari (conferenţiari şi lectori) -Profesori de colegii şi şcoli tehnice -Bucătari şefi -Bucătari -Contractori şi maiştri instalatori de conducte -Contractori şi maiştri dulgheri -Contractori şi maiştri echipe de deservire a echipamentelor grele de construcţii -Electricieni şi electricieni industriali -Instalatori; -Instalatori de tevi, instalaţii cu aburi şi echipamente de stropit -Sudori -Mecanici echipamente grele -Macaragii -Artificieri construcţii, cariere şi mine de suprafaţă -Maiştri/şefi echipă mine şi cariere -Maiştri/şefi echipă sonde petrol şi gaze -Maiştri/şefi echipă instalaţii de procesare chimică, petrol şi gaze.
Cei ce nu se regăsesc pe această listă şi au depus dosarele după 28 februarie 2008, le vor primi înapoi, împreună cu taxa de procesare. Cei care se pregăteau să le depună, trebuie să verifice dacă se regăsesc pe listă şi să procedeze în consecinţă, adică să renunţe pentru moment la acest demers, indică jurnaliştii de la ZigZag Român–Canadian. Aceştia îi mai sfătuiesc pe românii care doresc sa aplice pentru zona Quebec, să se grăbească, până nu se vor aplica şi în această provincie noile criterii.
Inginerii, neinteresanţi pentru canadieni De pe listă lipsesc inginerii de toate specialităţile, cu excepţia celor geologi, minieri şi petrolişti, programatorii, juriştii, psihologii, precum şi numeroase categorii de meseriaşi, dintre care unii, continuă să figureze pe listele de ocupaţiile solicitate în diferite provincii canadiene. Este posibil ca, pe viitor, lista să fie completată şi cu alte ocupaţii, însă, pentru moment, reflectă nevoile actuale ale pieţei muncii. Noua măsură urmăreşte, în principal, să reducă aglomerarea ambasadelor, ocupate cu soluţionarea sutelor de mii de dosare acumulate în ultimii ani. Din păcate, nu este şi cazul Ambasadei de la Bucureşti, care resimte deja lipsa unor dosare noi, consideră cei de la ZigZag Român–Canadian.
În ultimii şapte ani indicatorul "ocupaţie" nici nu a mai figurat printre criteriile de selecţie. Conta numai "experienţa" acumulată în oricare dintre ocupaţiile aflate pe primele trei trepte ale NOC.
Legea respectivă, intrată în vigoare în 2002, a fost rezultatul unui studiu desfăşurat pe parcursul a mai multor ani şi a costat milioane de dolari. Înainte de a fi eliminat dintre criteriile de selecţie, factorul "ocupaţie" opera prin acordarea de puncte cu ponderi diferite, la câteva sute de ocupaţii dintr-o listă (General List of Occupations, GOL) introdusă în 1993 şi care, pe parcursul a opt ani, s-a modificat numai de câteva ori, fără prea mari surprize.
Interesant de notat că, înainte de 1993, când la putere erau tot conservatorii, lista se modifica mult mai frecvent, uneori de la o lună la alta, pentru a ţine pasul cu cerinţele pieţei muncii, ceea ce era mult mai uşor, întrucât departamentele de Imigrare şi Muncă aparţineau aceluiaşi minister.
În plus, pe lângă GOL, exista şi o listă cu ocupaţii "desemnate" la nivel de provincii, care beneficiau de punctaj considerabil mai ridicat, iar timpul de procesare, rareori depăşea un an. Cu intenţia declarată de a atinge acelaşi obiectiv, adică satisfacerea promptă a cerinţelor pieţei muncii, asistăm la ceea ce mulţi califică drept decesul categoriei "skilled workers".
Dacă tendinţa se menţine, viitorul aparţine programelor de imigraţie provinciale (ca cel al Quebecului şi aşa numitele "Provincial Nominee Programs"), precum şi emigrării în etape: mai întîi ca muncitori temporari şi, după un anumit interval, ca membri ai noii categorii "Canadian Experience Class"”.