Guvernul Dăncilă este acuzat că nu a formulat nicio solicitare de ajutor din partea Uniunii Europene pentru despăgubirile crescătorilor afectați de pesta porcină africană și că, prin intermediul ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, în cadrul Consiliului Uniunii Europene ECOFIN, a aprobat propunerea de buget pe 2019, fără să cuprindă vreo sumă de bani alocată pentru cetățenii români.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care îi cere să urgenteze demersurile necesare pentru ca în noua propunere de buget a Comisiei Europene să fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană. Liberalii i-au transmis premierului ca în maximum două zile să ia legătura cu oficialii de la Bruxelles.
„Astăzi am înaintat o scrisoare premierului Vasilica Viorica Dăncilă, din partea Biroului Executiv al Partidului Național Liberal. O scrisoare prin care i-am solicitat ca în decurs de maxim două zile, să trimită către Comisia Europeană solicitarea de includere în bugetul Uniunii Europene pe anul 2019 a sumei necesare pentru plata de la bugetul Uniunii Europene a despăgubirilor pentru cetățenii români care au fost afectați de pesta porcina africană, respectiv către cetățenii ale căror ferme sau gospodării au fost afectate de pesta porcină africană, pentru a putea beneficia de despăgubiri și de ajutorul financiar pentru toate celelalte proceduri care pot fi finanțate din bugetul Uniunii Europene”, a declarat Orban.
Liberalii susțin că, în septembrie, Consiliul Uniunii Europene, cu participarea Guvernului Dăncilă, a votat alocarea a zero euro pentru sprijinirea fermierilor afectați.
„Vă reamintim, doamnă prim-ministru, că, în propunerea inițială de buget, prezentată de Comisia Europeană în luna mai, nu fuseseră alocate fonduri suficiente pentru combaterea pestei porcine deoarece numărul focarelor era încă mic la acel moment. Boala s-a răspândit puternic în lunile de vară, iar cele mai multe focare au apărut pe teritoriul României. Cu toate acestea, în luna septembrie, Consiliul Uniunii Europene, cu participarea Guvernului pe care îl reprezentați, a votat alocarea a zero euro pentru linia bugetară „05.02.15.99 - alte măsuri pentru carnea de porc, carnea de pasăre, ouă, apicultură sau alte produse de origine animală” prin care pot fi sprijiniți fermierii afectați de pestă porcină. Totodată, Consiliul UE, cu participarea Guvernului României, a votat tăierea a 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a fondurilor propuse pentru linia bugetară „17.04.04 - Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și plantelor”, o altă linie bugetară prin care pot fi sprijiniți fermierii afectați”, se arată în scrisoare.
Pesta porcină africană continuă să se extindă în România, în ciuda asigurărilor date de autorități de reducere a numărului de focare. Datele ANSVSA arată că, până la 1 noiembrie, pesta porcină africană evolua în 276 de localităţi din 17 judeţe, unde sunt active 1.062 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. În total, au fost eliminaţi 356.144 de porci afectaţi de boală.