Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima zi în care mai poate fi depusă declarația unică. Ce riscă românii care nu prezintă raportul către ANAF
Ultima zi în care mai poate fi depusă declarația unică. Ce riscă românii care nu prezintă raportul către ANAF

Ultima zi în care mai poate fi depusă declarația unică. Ce riscă românii care nu prezintă raportul către ANAF

25 mai este ultima zi în care persoanele fizice care obțin venituri extra-salariale pot să depună declarația unică. În caz contrar, riscă sancțiuni.

Persoanele fizice trebuie să depună până astăzi, marţi, 25 mai, Declaraţia unică aferentă veniturilor realizate în anul 2020 şi/sau estimate pentru 2021.

Persoanele fizice care obţin venituri, extra-salariale sunt obligate să depună anual declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente.

Ce trebuie să facă persoanele fizice care au de depus declarația unică

„Pentru veniturile realizate în anul 2020 şi/sau estimate în cursul acestui an, termenul de depunere a fost stabilit la 25 mai 2021, astfel că cei vizaţi şi-au pregătit sau ar fi trebuit să îşi pregătească până în acest moment documentaţia necesară întocmirii calculului şi completării declaraţiei unice – documentele care atestă veniturile obţinute, dovada plăţii impozitului în statul sursă (acolo unde este cazul), documentele care atestă stabilirea rezidenţei fiscale etc.

Şi, pentru a evita aglomeraţia de ultim moment, contribuabilii ar fi trebuit să depună deja acest formular la autorităţile fiscale”, spus Radu Derscariu, director, şi Diana Mihai, consultant senior, Global Employer Services, Deloitte România, conform Agerpres.

Declaraţia se completează şi se depune şi de persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declarația unică

În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice, documentul se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, conform reprezentanților ANAF.

Declaraţia unică precompletată poate fi descărcată prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV)

„Rubricile precompletate conţin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcţie de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existenţa unui contract de închiriere, derularea unei activităţi independente sau a unei activităţi agricole.

Descărcarea şi transmiterea declaraţiei unice se pot realiza prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Acei contribuabili care nu au depus încă declaraţia unică pentru anul 2020 vor primi, începând de vineri (14 mai, n.r.), declaraţia precompletată. Aceştia vor fi notificaţi despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal”, au anunțat la jumătatea lunii mai oficialii de la Ministerul de Finanțe.

Amenzile pentru nedepunerea în termen a Declarației unice sunt cuprinse între 50 și 500 de lei.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: