Evenimentul Zilei > International > Ultima vizită oficială a Angelei Merkel în Turcia. Cum s-a despărți de Erdogan
Ultima vizită oficială a Angelei Merkel în Turcia. Cum s-a despărți de Erdogan

Ultima vizită oficială a Angelei Merkel în Turcia. Cum s-a despărți de Erdogan

Aflat în vizită de rămas bun în Turcia, cancelarul german Angela Merkel, a salutat sâmbătă la Istanbul „foarte buna colaborare” cu această ţară, fără a-şi ascunde însă criticile în ce priveşte drepturile omului şi libertăţile individuale.

Angela Merkel, care a fost primită de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în turneul ei de adio după 16 ani în fruntea primei puteri europene, a asigurat că relaţiile vor fi aceleaşi şi între acest „important partener” şi viitoarea echipă aflată la putere în Germania.

„Relaţia dintre Turcia şi Germania va continua, cu bune şi cu rele”

„Am avut uneori critici la adresa evoluţiilor la care am asistat în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor individuale. Singurul lucru pe care îl pot spune este că va fi la fel şi cu viitorul guvern german: relaţia dintre Turcia şi Germania va continua, cu bune şi cu rele”, a spus Merkel.

În ce-l priveşte, Erdogan şi-a exprimat preocuparea cu privire la succesorii „dragii prietene” Angela Merkel, remarcând că „niciodată nu este uşor de lucrat cu o coaliţie” cum este cea care se profilează în Germania după alegerile de la sfârşitul lui septembrie.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania a cunoscut puternice tensiuni după tentativa de puci din iulie 2016 şi represaliile ce au urmat asupra societăţii civile.

În problema crucială a migranţilor, unul din principalele dosare de dezbatere între Uniunea Europeană şi Ankara, preşedintele turc a afirmat că ţara sa a devenit o „casă de oaspeţi” pentru refugiaţi. Turcia găzduieşte în prezent peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni şi 300.000 de afgani.

Angela Merkel, coartizan al pactului privind migraţia dintre UE şi Turcia, a elogiat această „sarcină importantă” şi a asigurat că „sprijinul european pentru Turcia va continua”.

„Pentru că vrem să punem capăt traficului de fiinţe umane, sprijinul UE este necesar; am livrat deja 4,5 miliarde de euro din cele 6 miliarde convenite”, a menţionat cancelarul german.

Ultima vizită oficială a lui Merkel în Israel

Angela Merkel a avut duminică o întrevedere cu premierul israelian Naftali Bennett, conform unui purtător de cuvânt, în cadrul ultimei vizite oficiale a cancelarului german în Israel, informează DPA.

După întâlnirea cu Bennett, cancelarul urmează să discute cu preşedintele Isaac Herzog şi cu ministrul de Externe Yair Lapid, pentru prima dată de la venirea acestora la putere, în această vară.

Merkel va avea de asemenea o întrevedere cu cabinetul israelian. Coaliţia de guvernare din Israel este susţinută de un total de opt formaţiuni atât din dreapta, cât şi din stânga eşichierului politic, inclusiv un partid arab, o premieră.