Ordonanța de Urgență 7 /2019 – prin care au fost aduse importante modificări legilor Justiţiei – a generat un val de reacții din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a DIICOT, a magistraților precum și a nucleului dur al mișcării #rezist.
Plenul CSM a hotărât, ieri, transmiterea unei solicitări către Guvern pentru abrogarea OUG 7/2019, cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării depuse pe masa Consiliului de către Tudorel Toader pe data de 18 februarie. Este vorba despre proiectul de OUG transmis de ministrul Justiţiei care prevede aplicarea de către România a regulamentului privind instituirea Parchetului European.
Săptămâna trecută, Plenul CSM a dat un aviz favorabil, în sensul că a fost de acord ca pentru funcția de procuror european să se înscrie și judecători. Tot atunci au fost aduse clarificări cu privire la dispoziţiile legale referitoare la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).
Numai că în OUG 7/2019 adoptată de Guvern la inițiativa lui Tudorel Toader s-au strecurat și prevederi care, pe de-o parte, scot Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general și nu permit delegarea procurorilor pe unele funcții de conducere, pe de altă parte. „Avem o ordonanţă de urgenţă în care pornind de la un pretext întemeiat – admiterea la INM – au apărut peste noapte tot felul de balauri juridici. Cum ar fi: instituţii prin care se blochează efectiv activitatea Ministerului Public şi în special la structurile specializate, avem norme prin care apare un Parchet paralel, total decuplat de sub autoritatea procurorului general”, a declarat în Plen Cristian Ban, membru CSM.
Ministerul Justiției, „pictat” cu ouă, ketchup și muștar
Ieri după amiază, șefa CSM Lia Savona a mers la Palatul Victoria pentru discuții cu premierul Viorica Dăncilă pe tema ultimei OUG. Premierul a lansat o invitație la discuții către asociațiile magistraților, însă nu toți judecătorii sau procurorii s-au simțit reprezentați. Astfel, procurorii constănțeni au cerut excluderea de la dezbateri a Asociaţiei Procurorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România ori a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Tot ieri, DIICOT a decis suspendarea activităţii în perioada 26 februarie - 8 martie, între orele 8:00 – 12:00, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7/2019. Totodată, sediul Ministerului Justiției a fost vandalizat a treia oară în ultima săptămână de protestatarii #rezist – în frunte cu Marian „Ceaușescu” Moroșanu – care au aruncat cu ouă în clădire, după ce anterior o „pictaseră” cu ketchup și cu muștar.