Evenimentul Zilei > Social > UPDATE Ultimă oră! Raed Arafat: „Vaccinații, excepție pe perioada de interdicții”. Unde nu vor mai avea acces nevaccinații
UPDATE Ultimă oră! Raed Arafat: „Vaccinații, excepție pe perioada de interdicții”. Unde nu vor mai avea acces nevaccinații

UPDATE Ultimă oră! Raed Arafat: „Vaccinații, excepție pe perioada de interdicții”. Unde nu vor mai avea acces nevaccinații

Guvernul a adoptat noi măsuri de restricție care, în mare parte, privesc nevaccinații. Secretarul de stat MAI Raed Arafat, șef al DSU, a făcut declarații cu privire la situația epidemiologică din țară și măsurile pe care Executivul va urma să le implementeze pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului. Anunțul vine în contextul în care Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, vineri, impunerea unor restricții dure în Capitală.

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU: „Hotărârea aprobată astăzi va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află într-o perioadă cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării.

Nevaccinații nu vor avea acces la nunți, botezuri, localuri 

De ce nu permitem și testaților? Există un management al riscurilor. Considerăm că sunt activități cu risc și pentru a reduce numărul celor care ajung la ATI, testații pot să aibă probleme și să ajungă la Terapie Intensivă. Așadar, unele activități rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală.

De exemplu, nunțile, botezurile se vor desfășura până la 50% din capacitate, dar nu cu mai mult de 200 persoane.

În spațiile închise/deschise, competițiile sportive se pot organiza până la 50% din capacitate, cu asigurarea distanței  de minimum un metru și purtarea măștii de protecție.

Cinematografele, teatrele pot funcționa la 50% din capacitate, cu purtarea măștii sanitare.

Concertele și festivalurile publice din spațiile deschise se pot organiza la capacitate de 50%, cu purtarea măștii sanitare. Spectacolele drive-in se pot desfășura dacă în mașini sunt grupuri până la 4 persoane vaccinate sau trecute prin boala sau membri ai aceleiași familii.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici poate continua până la 50% din capacitate, între ora 5.00 și 24.00.

Magazinele și mall-urile vor putea funcționa până la ora 22.00.

Persoanele vaccinate și trecute prin boală au excepție pentru a ieși în perioada de interdicție.

Masca sanitară se va purta în aer liber la rata peste 6 cazuri de infectare la mia de locuitori, însă vor fi și excepții pentru anumite activități – vor apărea în cadrul zilei de luni.”

Știre inițială: Schimbări drastice de pe o zi pe alta. Totul la mâna Guvernului

Pe de o parte, CMBSU a decis interzicerea nunților și botezurilor, precum și închiderea restaurantelor, cafenelelor și localurilor, pe fondul ratei de incidență care a depășit pragul de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori.

De asemenea, autoritățile din Capitală au hotărât și restricționarea programului magazinelor și a operatorilor economici, aceștia având posibilitatea de a funcționa doar la ora 18.00.

Decizia trebuie însă aprobată de Guvern, care în ședința de sâmbătă ar fi decis impunerea restricțiilor doar pentru persoanele nevaccinate, potrivit Antena3. După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Guvernului, aceasta trebuie să fie aprobată și de către CNSU.

Accesul nevaccinaților a fost restricționat

Conform sursei citate, în ședința de Guvern de sâmbătă s-au discutat restricții care vizează în mod special pentru persoanele nevaccinate. Dacă până în prezent, persoanele care au prezentat un test negativ COVID-19 aveau acces în localuri, Guvernul ar fi decis noi restricții pentru aceștia. Astfel, în restaurante, cafenele, baruri și alte localuri vor putea intra doar persoanele vaccinate, potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru persoanele nevaccinate se va impune carantină de noapte. Astfel, acestea nu vor putea să circule în intervalul orar 20.00 – 05.00.

Magazinele și operatorii economici vor putea să activeze până la ora 22.00, față de decizia CMBSU, care stabilește restricționarea activității până la ora 18.00.

Nunțile și evenimentele se vor putea organiza doar cu persoane vaccinate.

Mascade protecție va deveni obligatorie și în spațiile deschise aglomerate.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: