Senatorul Şerban Nicolae a spus, miercuri, în ce condiţii ar putea depune PSD moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.
„Asumarea asta ridicolă arată că este un gest politicianist şi nu avea rost să depunem moţiune de cenzură pentru a provoca o dezbatere pe ceva ce este deja în dezbatere. Dacă nu erau legile astea deja în dezbatere, alta era discuţia. Este o impostură, oricum.
Nu e în niciun caz urgent, necesar, să îşi angajeze răspunderea, să grăbească această legiferare. Din punctul nostru de vedere este o procedură neconstituţională, vom ataca la CCR acest mecanism înainte de promulgare”, a declarat Şerban Nicolae la Antena 3.
În prima şedinţă comună Guvernul îşi asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Asta înseamnă că, dacă PSD reuşeşte să depună o moţiune şi să obţină o majoritate de voturi pentru ea, Guvernul Orban va pica.