Fostul președinte al PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este închis din luna mai 2019, la Penitenciarul Rahova, de unde speră să iasă mai repede, ca urmare a invocării a tot felul de chestiuni juridice legate de condamnarea pe care a primit-o în mai 2019, de trei ani și șase luni de închisoare.
După ce Tribunalul București i-a respins o cerere prin care se cerea să se constate că este încarcerat ilegal, acum dosarul este la Curtea de Apel București.
Dragnea vrea ca un judecător să constate existența unui conflict între o decizie a Curții Constituționale a României, 417/2019, care se referă la specializarea judecătorilor care judecă fapte de corupție și nelegalitatea detenției lui, care a fost dispusă ca urmare a unei decizii definitive a unui complet de apel de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în luna mai 2019.
Cererea lui Liviu Dragnea nu este admisibilă nici la Curtea de Apel București, pentru simplul motiv că Decizia 417/2019 a Curții Constituționale a României a venit după condamnarea politicianului, dispusă în mod definitiv de un complet de judecată, mai exact în luna iulie 2019. Drept urmare, decizia CCR nu este aplicabilă inculpaților în cazul cărora instanța de judecată s-a pronunțat în mod definitiv.
Acum, Curtea de Apel București va judeca cererea lui Dragnea în apel, prin care se solicită să se constate că este deținut ilegal, termenul în acest dosar fiind fixat pentru data de 20 august 2020.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.
Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.