„Ultima mare cursă de pe Pământ”

Documentarul „Iditarod” prezintă cea mai spectaculoasă cursă de câini din Alaska.

În străfundurile sălbăticiei din Alaska, pe traseul Iditarod, se derulează cursa anuală de sănii trase de câini. Din Anchorage până în Nome, 96 de echipe îşi folosesc echipajele de câte 16 câini excelent dresaţi pentru a străbate cea mai ostilă zonă a planetei.

Oamenii care participă la această cursă trebuie să aibă grijă unii de alţii şi să se implice într-un disciplinat joc al strategiilor, dacă vor să treacă primii linia de sosire. Unii îşi doresc să câştige. Pentru alţii, supravieţuirea reprezintă o victorie în sine.

1.700 de kilometri în 17 zile

Traseul are o distanţă de peste 1.700 de kilometri, care îmbină cel mai dur cu cel mai frumos peisaj: lanţuri muntoase, râuri îngheţate, pădure deasă, tundră pustie şi mile de coastă sunt înfruntate de „mushers” (conducătorii de sănii). Echipele de 12-16 câini şi conducătorii lor ajung în 10 până la 17 zile la Nome, pe coasta de vest a Mării Bering. Acest traseu a fost supranumit „ultima mare cursă de pe Pământ”.

Echipe de filmare din Germania, Spania, Japonia, Marea Britanie şi America urmăresc anual evenimentul, iar jurnaliştii poposesc în Alaska pentru a înregistra emoţiile participanţilor. Conducătorii de sănii fac parte din toate categoriile sociale: pescari, avocaţi, medici, mineri şi artişti, iar fiecare dintre ei are propria-i poveste.

Deşi se vrea o celebrare a unei călătorii istorice făcută pentru transportarea unui ser împotriva difteriei (o boală infecţioasă a căilor respiratorii), cursa Iditarod a devenit ţinta criticilor din partea asociaţiilor pentru protecţia animalelor. Principalul motiv pentru care această cursă este contestată pare să fie efortul la care sunt supuse patrupedele implicate în întrecere.

21.05 - DISCOVERY WORLD