Evenimentul Zilei > International > Trenurile Apocalipsei au fost puse în mișcare. Ultima jucărie a dictatorului din Coreea de Nord
Trenurile Apocalipsei au fost puse în mișcare. Ultima jucărie a dictatorului din Coreea de Nord

Trenurile Apocalipsei au fost puse în mișcare. Ultima jucărie a dictatorului din Coreea de Nord

Există un nou motiv de îngrijorare pentru comunitatea internațională, după ce Coreea de Nord a dezvoltat și testat rachete balistice.

Cele două rachete balistice testate, ieri, în Coreea de Nord, au fost lansate de pe un „sistem feroviar lansator de rachete”. Este vorba despre un tren ce a fost modificat, pentru a fi capabil să transporte și lansa rachete balistice camuflate în vagoane de marfă obișnuite.

Rachetele reprezintă o versiune îmbunătățită a modelului KN-23

Obiectivul celor două lansări a fost lovirea unei ținte aflate la o distanță de 800 de kilometri în largul coastelor estice ale Coreei de Nord. Garda de Coastă Niponă a anunțat că cele două rachete au zburat aproximativ 750 de kilometri înainte să cadă în Marea Japoniei, în zona economică exclusivă a Japoniei. Conform armatei sud-coreene, care a monitorizat și ea lansarea, rachetele au atins o altitudine maximă de 60 de kilometri.

A fost vorba despre prima lansare făcută de regimul de la Phenian în ultimele șase luni. Rachetele reprezintă o versiune îmbunătățită a modelului KN-23, un tip de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune.

Testul a fost realizat de Regimentul de Rachete al Trupelor de Căi Ferate. Este prima recunoaștere oficială, din partea Coreei de Nord, a acestei unități militare speciale. Reprezintă însă și o dovadă a intențiilor regimului nord-coreean de a-și diversifica modalitățile de lansare a rachetelor nucleare.

Pot să străbată 2.400 de kilometri zilnic

Botezate „trenurile Apocalipsei”, ideea unor garnituri feroviare capabile să lanseze atacuri nucleare a apărut în Uniunea Sovietică și a fost analizată și de către SUA în timpul Războiului Rece, dar a fost ulterior abandonată.

Moscova a anunțat că e interesată de reluarea acestui proiect, sub forma noului sistem feroviar de rachete balistice intercontinentale „Barguzin” – un tren care arată ca orice tren de pasageri, capabil să străbată peste 2.400 de kilometri pe zi și să transporte până la șase rachete nucleare. După cum arată un raport al Congresului SUA, acest proiect a fost însă abandonat în urmă cu aproximativ patru ani.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: