Mestesugarii din Umbria detin afacerea de trei generatii.
Pe plantatiile de maslini ale familiei Monini, situate in centrul Italiei, recolta se apropie de final. Nu a fost un an spectaculos din cauza secetei care a lovit culturile din toata Europa, insa uleiul de masline de aici are aceeasi savoare a ierbii proaspat cosite ca in urma cu 80 de ani, cand a fost infiintata compania.
Cand spui ulei de masline de cea mai buna calitate (extra virgin) spui Monini, cel putin in Peninsula. Liderul pietei italiene produce anul acesta peste 30 de milioane de litri de ulei de masline.
In Italia, cei mai mari trei producatori de ulei de masline sunt Carapelli, Bertolli si Monini. Foste afaceri de familie, primele doua au fost vandute intre timp unor multinationale - Carapelli este acum detinuta de compania spaniola Sos Cuetara, in timp ce mostenitorii familiei Bertolli au vandut pachetul majoritar de actiuni olandezilor de la Unilever.
Monini continua sa fie condusa de mostenitorii familiei care a pus bazele afacerii, ajunsa acum la a treia generatie. „Afacerea va fi condusa peste ani de copiii nostri. Lucram cu manageri foarte buni, insa este de datoria familiei sa conduca businessul. Traditional, afacerile cu ulei de masline sunt afaceri de familie. Noi suntem mestesugari, nu multinationale”, spune presedintele Zefferino Monini.
Noi culturi in Australia
Asa cum se intampla si in industria vinului, recolte foarte bune de ulei de masline vin in ultimii ani din Australia. Pentru ca acolo nu exista traditia uleiului de masline, Monini a demarat o productie proprie.
In 2002, compania a inceput sa cultive maslinii in Australia, iar anul acesta va aduna prima recolta semnificativa. „Datorita climei si solului foarte bun, maslinii cresc intr-un an in Australia cat in cinci ani in Spoleto (n.r. - oras din regiunea Umbria, din centrul Italiei, unde se afla cele mai importante plantatii ale companiei), explica Umberto Villa, directorul de export al companiei.
Extinderea productiei in Australia va da posibilitatea companiei sa comercializeze ulei proaspat de masline pe toata perioada anului, datorita diferentelor de sezon. Monini cultiva masline in centrul Italiei, in regiunea Toscana, si in sud, in Sicilia.
Compania a intrat pe piata din Romania in urma cu doi ani, iar in prezent vinde circa 400.000 de litri de ulei de masline. Cele circa 10 procente detinute in segmentul de ulei de masline se realizeaza insa in cea mai mare parte prin marca Rivano, ulei de masline sansa (n.r. - uleiul extras dintr-o a doua etapa de stoarcere a fructului). „Pana in 2010 vom ajunge sa dublam cantitatea de ulei de masline vandut in Romania, in principal prin marca Monini”, a declarat directorul de export al companiei italiene, care pune avansul pe seama cresterii nivelului de educatie alimentara a consumatorului roman. Liderul pietei de ulei de masline, la noi, este marca Costa D’Oro, cu circa 25% din totalul vanzarilor.
* Acest text a fost realizat ca urmare a unui voiaj de presa finantat de firma Cyrom Romania
LA RAFT
Preturi comparabile cu cele din Europa
Uleiurile de masline comercializate in hipermarketurile de la noi au preturi similare cu cele din Vest. Comparatia preturilor cu Italia nu poate fi facuta decat pe categoria uleiurilor de buna calitate (extra virgin) sau medie. Pe rafturile magazinelor din Italia, uleiul de sansa nu este de gasit.
In Italia, un litru de ulei de masline Monini Classico, de exemplu, costa in jur de 5 euro (aproximativ 18 lei), daca nu este in promotie, in timp ce in Franta sau Elvetia ajunge la 6-6,5 euro. La noi, costa 25 de lei (adica 6,9 euro). Diferenta e data de adaosul importatorului si de cel al lantului de hipermarketuri in care este comercializat.
Principalul competitor al Monini de pe piata italiana, Bertolli, vinde litrul de ulei de masline extra virgin cu circa 5,5 euro.
Un litru de ulei de masline extra virgin Costa D’Oro de exemplu costa in jur de 30 de lei, in timp ce varianta sansa nu trece de 15 de lei. Uleiul de masline sansa Rivano, la jumatate de litru, costa circa 8 lei.
In Polonia, pretul uleiului de sansa coboara pana la 3 euro, in timp ce uleiul extra virgin nu depaseste, in medie, 6-7 euro.
CARTE DE VIZITA
Cine este Monini > Primul producator de ulei de masline extra virgin imbuteliat din Italia, afacere demarata in 1920 de Zefferino Monini, bunicul actualilor manageri ai companiei
> Afacerea Monini este condusa acum de doi frati - Zefferino Monini, cu functia de presedinte, si Maria Flora Monini, director de comunicare
> Numarul 1 la vanzari in Peninsula, cu marca Classico (circa 4 milioane de euro anual)
> Principalele plantatii (18 hectare, adica 5.500 de maslini) sunt in Spoleto, in regiunea Umbria din centrul Italiei
> Exporta in 30 de tari si are vanzari directe in Olanda, Elvetia, Austria si SUA; este lider la vanzari in Elvetia, Danemarca, Cehia
> In Romania, este importat de compania austriaca Cyrom, care aduce pe piata si sucurile Phanner, si este prezent pe rafturile mai tuturor marilor retele de retail