Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ultima echipă din Estul Europei care a cucerit fotbalul de pe „Bătrânul Continent”
Ultima echipă din Estul Europei care a cucerit fotbalul de pe „Bătrânul Continent”

Ultima echipă din Estul Europei care a cucerit fotbalul de pe „Bătrânul Continent”

Ultima mare performanță reușită fotbalul din Estul Europei, la nivelul echipelor de club, se leagă de Steaua Roșie Belgrad.

Mai era un pas până la finală, dar Steaua avea în față cea mai mare bestie de până atunci: Bayern Munchen. Suprinzător, iugoslavii au bătut în Germania cu 2-1. La retur, bavarezii au refăcut dezavantajul și în minutul 90, calificarea părea că se va juca în prelungiri. Poate și la loviturile de departajare. Însă, Klaus Augenthaler a degajat inexplicabil o minge, cu boltă, și și-a învins propriul portar.

Așa că la data de 29 mai 1991, la Bari, pe „San Nicola”, Steaua Roșie a înfruntat-o pe Olympique Marseille, echipă care devenise o forță sub patronajul lui Bernard Tapie. Nu s-a marcat în cele 120 de minute, așa că totul s-a decis la loviturile de departajare. Sârbii nu au greșit și au învins cu 5-3. Al treilea gol al Stelei a fost semnat de Miodrag Belodedici. Românul a devenit la final primul fotbalist din lume care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite.

A fost ultima sclipire la cel mai înalt nivel al fobalului din Estul Europei. Schimbarea formatului competiției, devenită Liga Campionilor în sezonul 1992-1993, dar mai ales „legea Bosman”, care a permis schimbarea regulei ce limita la trei numărul jucătorilor străini într-o echipă, a dus la dominația Vestului.

Ca o ironie, cu cât Iugoslavia se îndrepta către dezintegrare, cu atât mai mult fotbalul strălucea. Tot în 1991, naționala „plavilor” a obținut calificarea la Euro 1992. Acolo de unde a fost exclusă cu câteva zile înaintea debutului competiției, din cauza războiului. Înlocuitoarea, Danemarca, a devenit campioană continentală.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: