La aceasta concluzie a ajuns o echipa de cercetatori de la Spitalul Universitar Haukeland, Norvegia, informeaza thisislondon.co.uk.
La noul studiu au participat 22.000 de persoane cu varste peste 40 de ani care au oferit date despre obiceiurile lor alimentare si de ingrijire a sanatatii.
Rezultatele studiului au scos la iveala faptul ca persoanele care au consumat rar sau nu au consumat deloc ulei de peste prezentau mai multe probabilitati de a suferi de depresie, din cauza stresului sau a anxietatii.
Cercetatorii norvegieni au descoperit ca o doza de 15 mililitri de ulei de peste admnistrata zilnic poate scadea cu 30% riscul de a dezvolta o depresie.
"Posibilul efect protector poate fi asociat cu continutul de acizi grasi Omega-3 din peste", spun cercetatorii.
Acizii grasi Omega 3 imbunatatesc capacitatea de functionare a creierului la copii, reduc riscul de infarct si de accident cerebral si previn aparitia cancerului. Acesti acizi se gasesc in pestele gras, de tipul pastravului, somonului si macroului, in nuci, seminte de in si ulei de rapita. In Marea Britanie, aproximativ o cincime din populatie este afectata la un moment dat de depresie, iar prescrierea de antidepresive a atins cifre record.
Depresia poate aparea la orice varsta si este o tulburare a starii afective care duce la aparitia unei stari de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada de timp.