Evenimentul Zilei > Politica > Uite rocada, nu e rocada: S-au anulat toate ședințele. Criza politică din România se prelungește
Uite rocada, nu e rocada: S-au anulat toate ședințele. Criza politică din România se prelungește

Uite rocada, nu e rocada: S-au anulat toate ședințele. Criza politică din România se prelungește

Haos total pe scena politică. Promisiuni de încheiere a negocierilor pe programul de guvernare, ședințe pe la spatele echipelor de conducere din partide și o țară în așteptarea unui nou Executiv. Ședința de miercuri, 17 noiembrie, nu mai știe nimeni dacă va fi susținută sau nu. Surse politice au transmis că „nimeni nu mai e interesat” de discuțiile ce trebuie să aibă loc pe tema capitolelor Finanțe și Justiție și a bugetului pentru anul viitor, „ci de numele de premier”. 

UPDATE 3: Liberalii s-au reunit în ședință, miercuri seară, la sediul central al partidului, după ce social-democrații le-au solicitat să vină cu o altă propunere de prim-ministru, nu cu numele lui Florin Cîțu.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, liberalul Emil Boc, i-a cerut președintelui PNL să vină cu o altă propunere. Potrivit primelor informații transmise de sursele Digi24, numele generalului Nicolae Ciucă ar putea reveni în joc. Cu această variantă ar fi de acord și social-democrații.

UPDATE 2: Social-democrații s-au reunit la sediul Kiseleff pentru a purta discuții, în urma ședinței de 20 de minute cu cei trei parteneri politici.

UPDATE 1: Ședința PNL-PSD-UDMR și a minorităților naționale s-a încheiat. A durat doar 20 de minute, iar lui Florin Cîțu i s-a transmis să vină cu o altă propunere pentru funcția de premier, au spus sursele.

Știre inițială: Întâlnirea de miercuri, 17 noiembrie, ce trebuia să înceapă la ora 16.00 și la care participau reprezentanți PNL, PSD, UDMR și din partea minorităților naționale nu va mai avea loc, au informat surse politice. În ședința în cauză trebuiau să se pună la punct ultimele detalii din programul de guvernare.

După întrunirea de la ora 16.00, PNL ar fi urmat să meargă la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre propunerea liberalilor pentru funcția de premier. Pe de altă parte, între PNL și PSD au izbucnit tensiuni de amploare, miercuri. Președintele liberalilor, Florin Cîțu, a anunțat că „sunt colegi în PNL care sunt de acord ca premierul să fie desemnat de alte partide”. „Nu mi se pare ok, dar asta este!”, a transmis premierul demis.

Ședința PNL-PSD-UDMR se anulează

„În acest moment, decizia este ca întâlnirea (n.r. dintre PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților naționale) să nu mai aibă loc. Nimeni nu mai e interesat de ce discutăm, ci de numele de premier”, au declarat sursele citate de Agerpres. Cu toate acestea, surse citate de Digi24 au informat că până la urmă negocierile au fost reluate astfel încât în seara zilei de miercuri, partidele ar pune pe masa lui Klaus Iohannis propunerile lor pentru funcția de prim-ministru.

Social-democrații au o singură propunere pentru șefia Guvernului – Marcel Ciolacu. Însă liberalii se opun cu înverșunare deciziei PSD, susținând că președintele social-democraților nu ar trebui să ocupe o astfel de funcție.

Lupte crâncene pentru funcția de premier

„Nu mă puneți să comentez ce ia în calcul PNL. Noi am decis astăzi ca Marcel Ciolacu să fie premier. Eu o să vă explic altfel. În acest moment, noi avem un mandat dat de Consiliul Politic Național nu doar prin ședința de astăzi, un mandat prin care să avem primul ministru. Suntem partidul cu cele mai multe mandate în Parlament. Mandatul nostru este ca Marcel Ciolacu să fie premier, noi cu asta mergem la negocieri”, a transmis prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu după ședința de miercuri dimineață.

În altă ordine de idei, potrivit surselor EvZ, PNL are și el un singur nume – Florin Cîțu. Social-democrații nici nu vor să audă o astfel de propunere, susținând că președintele PNL a fost demis de la conducerea Executivului cu un motiv astfel încât nu poate reveni tot el la șefia Guvernului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.