Uimitoarele sculpturi ale lui Virgilius Moldovan au ajuns la Timișoara

Uimitoarele sculpturi ale lui Virgilius Moldovan au ajuns la Timișoara

Cunoscut mai mult peste Ocean și în Europa – cu precădere în Austria, unde locuiește si lucrează de mai bine de trei decenii, artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expoziției de artă contemporană „MEATING” din cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Baroque||Urban.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit, în perioada 21 iulie – 12 septembrie 2017, la etajul al doilea al Muzeului de Artă din Timișoara. Expoziția are dedicate cinci încăperi – printre care și Sala Barocă – și este însoțită de texte critice semnate de directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann, și curatoarea Ana-Daniela Sultana.

Catalogate drept hiper-realiste și supradimensionate, sculpturile lui Virgilius Moldovan reprezintă tipologii umane și personaje istorice sau politice în ipostaze inedite, nude. Selecția cuprinde 24 de lucrări de sculptură monumentale – ca dimensiuni și  valoare artistică –  realizate din rășină, ghips, silicon și bronz de către maestrul Virgilius Moldovan și patru lucrări de pictură în ulei pe pânză ale acestuia.

”Baroque || Urban 2017 aduce în prim plan relația dintre artă și public, propunându-și racordarea Timișoarei la practicile internaționale din domeniul artelor vizuale, promovarea educației culturale, a identității și valorilor culturale locale și europene și nu în ultimul rând formarea unui public iubitor, consumator și cumpărător de artă. Caracterul participativ al unor lucrări din expoziție, atelierele de pictură în stil baroc pentru copii – ce se vor desfășura în aer liber în luna august și vor fi susținute de artiști locali – precum și dialogul dintre artiștii și organizatorii locali și cei internaționali vin în întâmpinarea acestei misiuni”, transmite Mirela Vlăduți, organizator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Artistul timișorean Vlad Jelmărean, masterand la Universitatea de Vest din Timișoara, debutează la Baroque||Urban. Proiectul de artă contemporană nu numai că dă posibilitatea unui tânăr artist să debuteze în lumea artei timișorene, să expună la Muzeul de Artă, ci și incită la un nou dialog între doi artiști cu practici și experiențe diferite, dar care împărtășesc un narativ comun ce face trimitere la curentul baroc. Astfel, alături de sculpturile și picturile maestrului Virgilius Moldovan, a fost selectat Vlad Jelmărean, un tânăr de 21 de ani, masterand la secția Sculptură din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, care prezintă lucarea o instalație interactivă de lasere “flux ID”, ce le va permite vizitatorilor să fie ei însăși participanți și creatori ai unor opere de artă tranzitive și tranzitorii, în sensul în care aceasta este activată prin prezența fizică și transpune în imagine mișcarea sau sunetele produse de persoana în cauză.