Uimitoarea rută a milionului de euro care ar fi ajuns la Bogdan Olteanu

Uimitoarea rută a milionului de euro care ar fi ajuns la Bogdan Olteanu

Denunțătorul lui Bogdan Olteanu a fost una din uneltele lui Vîntu. Ionuț Adrian Eftime a fost condamnat la șase ani și patru luni închisoare pentru spălare de bani și delapidare. Vîntu nu mai vrea să știe de el. Liviu Mihaiu a ajuns Guvernatorul Deltei Dunării a doua zi după ce Eftime a primit banii cash

Ionuț Adrian Eftime, denunțătorul lui Bogdan Olteanu, are probleme cu legea încă din 2010. Într-unul din dosarele lui Sorin Ovidiu Vîntu, privitor, cum altfel, la o spălare de bani, a fost disjuns un altul cu doi inculpați, printre care și actualul denunțător al DNA, plus un anume Kiss Laszlo Gyorgy. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PIICCJ) a demonstrat, acum șase ani, cum au fost sifonate milioane de euro din banii Petrom Service. PICCJ afirma că banii Petrom Service, delapidaţi de managerii companiei consiliaţi de Kiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe căi ocolite, la Ionuţ Adrian Eftime - arestat la acea dată. Eftime este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu: Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, era, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei. Juniorului i se încredințase un „pui” al Realității TV de pe atunci, Alpha TV, azi dispărută de pe piață. Surse judiciare confirmau că anchetatorii încearcau să afle dacă Vîntu era beneficiarul final al celor opt milioane de euro spălate de Kiss, prin Eftime.

Urmărit penal încă din 2010

Ionut Adrian Eftime, printre altele ginere al primaruluide Pitești, Cornel Ionică, nu era oficial angajat al Petrom Service. El a fost reţinut, prima dată, în 8 octombrie 2010, alături de şase foşti manageri de top ai companiei, printre care şi preşedintele Mihai Sorin, plus avocatul offshore- ului prin care s-au sifonat banii, într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Ei erau acuzaţi de constituirea unui grup infractional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Descinderile DIICOT au avut loc la trei zile după ce sediul central al Petrom Service din Ploieşti a fost spart. Poliţia a constatat la faţa locului dispariţia computerului care funcţiona ca server central.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima oară a scăpat

Tribunalul Bucureşti decidea, în 9 octombrie 2010, arestarea doar a şefilor Petrom Service, Eftime jr. fiind lăsat în libertate. În paralel cu ancheta DIICOT, în 8 octombrie, dar într-un alt dosar penal care viza tot „afacerile” de la Petrom Service, procurorii PICCJ îl reţin pe Kiss. A doua zi, Tribunalul Bucureşti decide ca avocatul offshore trebuie să stea în arest încă 29 de zile. În 15 octombrie 2010, Eftime avea să ajungă din nou în arest, fiind reţinut de data aceasta de PICCJ chiar în acelaşi dosar cu Kiss. A doua zi, magistraţii de la tribunal nu îl mai iartă pe Eftime jr. şi decid și arestarea sa pentru 29 de zile.

Condamnat la șase ani și patru luni de pușcărie

Potrivit Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – o organizație internațională de combatere a crimei organizate, circuitul transfrontalier construit de Kiss ajuta Petrom Sevice „să-şi dea o gaură” de opt milioane de euro în propria contabilitate. Sumele au fost transferate succesiv, prin conturile bancare ale mai multor societăţi controlate de Kiss Laszlo Gyorgy, o mare parte - aproximativ opt milioane de euro - ajungând în final, în numerar sau prin virament bancar, la Eftime Ionuţ Adrian, fie în contul personal, fie în cel al IT & Media Production Ltd (n.r. – companie offshore cu sediul in Delaware, SUA, infiinţată anterior, cu ajutorul inculpatului Kiss, de către Eftime Ionuţ Adrian, care este împuternicit pe contul societăţii)”.

Spălarea pe mâini

În perioada aprilie-mai 2008, circa 2,8 milioane de euro, primiţi pentru nimic, au fost trimişi de SRL-ul românesc în contul deschis în Bulgaria al IT & Media Productions Ltd Delaware. De aici, Eftime a retras banii cash. Adrian Ionuț Eftime a fost condamnat la șase ani și patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, în iulie 2015, pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată. Kiss, la fel. Disperarea era maximă. Vîntu nu mai vroia să știe de ei și ajunseseră și la pârnaie.

Vîntu amenință, din pușcărie, pe Facebook

Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut în fața procurorilor toate acuzațiile din dosarul în care e anchetat Bogdan Olteanu. Totodată, SOV îi amenință, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe politicienii și ziariștii pe care i-a plătit cu faptul că deține informații compromițătoare despre aceștia. „Îmi cer iertare! Îmi cer scuze că, în ciuda extraselor de cont și a viramentelor prezentate în denunțul făcut de familia Ion și Ionut Eftime împotriva mea și a lui Bogdan Olteanu, nu am avut bărbăția să neg evidențele și am admis că firmele și conturile îmi aparțin. Îmi cer scuze că, în ciuda declarațiilor a patru martori conform cărora Bogdan Olteanu m-a vizitat în Deltă, nu am avut bărbăția să neg în fața procurorilor acest lucru. Îmi cer scuze, de asemenea, pentru numărul uriaș de jurnaliști, moderatori și comentatori pe care i-am salarizat cu mult peste valoarea lor profesională sau umană, creându-le o imagine falsă vizavi de propriile persoane, astfel încât răzbunarea lor, perfect legitimă, a căpătat aspectul unei exorcizari(…)”

De unde a scos Sorin Ovidiu Vîntu milionul de euro

Banii pe care Bogdan Olteanu i-ar fi primit pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării s-au plimbat, astfel, prin mai multe companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu. ONG-ul de investigații jurnalistice RISE Project a publicat documentele firmei din ale cărei conturi ar fi fost scoasă șpaga cash. Căsuța poștală din Delaware era operată de Ionuț Adrian Eftime, fost angajat al mogulului și denunțător în acest caz.Astfel, aflăm că, încă din martie 2006, Ionuț Adrian Eftime și tatăl său, sindicalistul Ion Eftime, au primit puteri depline de reprezentare și administrare a companiei offshore IT & Media Production. Aceasta este căsuța poștală din conturile căreia provine milionul de euro pe care Eftime Jr. i l-ar fi predat lui Bogdan Olteanu în octombrie 2008, la sediul PNL, după numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Un milion pentru Eftime, pentru consultanță - zero

Procurorii DNA susțin că sursa inițială a banilor a fost un alt offshore, Demera Investments Ltd., înregistrat în Cipru și folosit de tandemul SOV-Liviu Luca în mai multe afaceri. Circuitul banilor între Demera Investments și IT & Media Production, așa cum îl arată documentele celei din urmă – publicate de RISE Project, a presupus mai multe etape de „albire” a banilor. Printr-un artificiu care se numește „Tantiemă”, adică o soluție financiară prin care patronii de offshore scot bani lichizi din firme, justificându- se sumele ca reprezentând indemnizații proprii de management. Două astfel de operațiuni pe hârtie au direcționat un milion de euro spre Ionuț Adrian Eftime. Prima a fost parafată pe 3 ianuarie 2008, prin cooptarea formală a lui Ionuț Adrian Eftime în boardul executiv al unei alte societății offshore (n.r. – Narfalk Debit Service and Factoring, din Cipru). Aceasta s-a angajat să-l plătească pe Eftime cu 400.000 de euro pentru activitatea sa în firmă pe tot anul 2008. Plata urma să fie făcută printr-un offshore diferit – Laveco Group din Noua Zeelandă. O lună mai târziu, pe 20 februarie 2008, Eftime este băgat și în boardul KLG Debit Service and Factoring Limited (Cipru) și mai primește 600.000 de euro.

Pe 17 septembrie 2008 a sosit milionul cash de care vorbesc procurorii

Pe 17 septembrie 2008, offshore-ul Demera încheie un contract cu Laveco Group Limited (n.r. – firma consultanților înregistrată în Noua Zeelandă) prin care prima o angajează pe a doua să intermedieze achiziționarea a 30% din acțiunile societății Conmec SA (Republica Moldova). Comisionul pe care Demera se angaja să-l plătească Laveco era fix de un milion de euro. Aceeași Laveco vira constant bani în contul IT & Media Production din Bulgaria, operat de Ionuț Adrian Eftime. A doua zi, pe 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu este numit Guvernator al Deltei Dunării.