Republica Moldova. În următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,8 miliarde de euro în economia Republicii Moldova. Banii vor fi investiți în infrastructură, energetică și dezvoltarea afacerilor. Obiectivele se înscriu în Planul de creștere economică a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut joi de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unui briefing de presă susținut în comun cu șefa statului Maia Sandu, la Chișinău.
Suportul conține o componentă semnificativă de granturi și o componentă de împrumut, acordată în condiții avantajoase. Banii vor fi debursați în mai multe tranșe. Investițiile vor genera locuri de muncă, creștere economică, realizarea proiectelor, susținerea companiilor moldovenești pe piață. Acestea vizează și consolidarea infrastructurii, implementarea reformelor, îmbunătățirea mediului de afaceri și pregătirea sectorului energetic pentru tranziția ecologică.
„Aveți un plan economic foarte ambițios și Uniunea Europeană vă va sprijini”
Oficialul European a subliniat că, datorită suportului oferit, dimensiunea economică a țării s-ar putea dubla în următorii 10 ani.
„Aveți un plan economic foarte ambițios și UE vă va sprijini. Credem că putem să vă ajutăm să dublați dimensiunea economică timp de 10 ani. Acest lucru va reprezenta mai multe locuri de muncă și o calitate mai bună a vieții. Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia Republicii Moldova în următorii trei ani. Avem mai multe proiecte în așteptare, vom renova școli, vom construi spitale, vom investi în conexiunile cu vecinii, vom oferi suport pentru construcția rețelei energetice, care vă vor conecta la rețeaua europeană”, a spus Ursula von der Leyen.
„Este întotdeauna o mare plăcere să mă aflu aici la Chișinău, alături de dumneavoastră. Îmi place să vin aici. Eu simt cum bate aici pulsul european. Dumneavoastră ați demonstrat cât de angajată sunteți în parcursul european al țării. Foarte curând, cetățenii se vor întâlni la secțiile de votare pentru a decide viitorul Republicii Moldova și a Constituției. Eu încurajez persoanele să facă uz de acest vot și să-și exprime libera alegere. Moldovenii sunt acei care decid ce fac cu țara lor, nimeni nu poate interveni în această alegere. În calitate de președintă a Comisie Europene, cred că locul dumneavoastră se află în UE. Consider că Republica Moldova va rămâne la fel de puternică și rezilientă. Uniunea Europeană va fi alături de societatea moldovenească”, a declarat Ursula von der Leyen.
„Planul de Creștere Economică este un adevărat Plan Marshall pentru Moldova”
La rândul său, șefa statului Maia Sandu a remarcat că vizita de astăzi, efectuată la doar câteva luni după ce Ursula von der Leyen a preluat cel de-al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, reprezintă un mesaj clar că suntem puternic susținuți de prietenii noștri din UE. De asemenea, șefa statului a mulțumit pentru ajutorul financiar acordat de partenerii europeni.
„Este un ajutor consistent și simbolic denumit - Planul de creștere economică pentru Republica Moldova. Acesta este un adevărat Plan Marshall pentru Moldova – oferă exact acest impuls și ne apropie de obiectivul nostru de a pregăti țara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Acesta este nu doar un program de investiții, dar și un simbol al încrederii Uniunii Europene în potențialul nostru de transformare și de dezvoltare”, a remarcat Maia Sandu.
„Aceste investiții vor fi direcționate pentru îmbunătățirea infrastructurii naționale - construirea drumului Iași-Chișinău-Odesa, a podurilor peste Prut, suport pentru 25 000 de întreprinderi mici și mijlocii, acces la apă de calitate pentru peste un milion de cetățeni, două spitale moderne, la Cahul și la Bălți, și crearea de noi locuri de muncă bine plătite acasă, care să ne permită să ne dezvoltăm localitățile și țara. Sunt sigură că împreună cu dumneavoastră vom avea și mai multe realizări, avansând pe calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a afirmat Maia Sandu.
Ursula von der Leyen efectuează joi o vizită la Chișinău. Aceasta este prima vizită a oficialului european în Republica Moldova, după realegerea sa, în iulie 2024, în funcția de preşedintă a Comisiei Europene, pentru un mandat de cinci ani.