UE umblă cu mănuşi în relaţia cu Rusia

Oficialii de la Bruxelles recunosc aspiraţiile europene a şase foste republici sovietice, dar pun pe primul plan relaţia cu Moscova.

Comisia Europeană intenţionează să consolideze relaţiile cu şase foste state sovietice aflate în vecinătatea sa, prin recunoaşterea „aspiraţiilor europene“ ale acestora şi crearea unei „Zone Economice Europene“, dar menţinând în paralel o relaţie privilegiată cu Rusia. Potrivit publicaţiei electronice „EUObserver“, care citează un proiect de comunicat redactat de executivul european, Parteneriatul Estic, cadrul formal care va reglementa relaţiile cu aceste ţări, va cuprinde măsuri menite să transmită „un mesaj clar şi de durată privind solidaritatea UE“ şi să „producă beneficii percepute şi recunoscute de cetăţenii statelor partenere“.

O frază din proiectul de comunicat atrage însă atenţia asupra anvergurii acestui Parteneriat Estic, subliniind că relaţiile cu Rusia vor avea prioritate în detrimentul legăturilor cu Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. „Parteneriatul Estic ar trebui considerat unul complementar relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, care includ un dialog pe tema vecinătăţii comune“, precizează documentul. UE menţine deja o relaţie privilegiată cu Rusia în comparaţie cu alte foste state sovietice situate la graniţa blocului comunitar. Moscova beneficiază de un tratament preferenţial în privinţa relaţiilor comerciale şi problemei vizelor, iar avioanele de pasageri ruseşti survolează spaţiul aerian al UE în baza reglementărilor ruse.

State vulnerabile

Parteneriatul Estic, proiect care urmează să fie lansat în vara anului viitor, prevede, în principal, semnarea unor „acorduri de asociere“ cu Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan în următorii ani şi „recunoaşterea identităţii şi aspiraţiilor europene ale acestor ţări“. „Conflictul din Georgia, din august 2008, şi consecinţele sale ample au dus la o mai bună conştientizare a vulnerabilităţii partenerilor estici“, menţionează proiectul de comunicat al Comisiei Europene, la care „EUObserver“ a avut acces. „Există un sentiment de urgenţă în rândul statelor membre privind necesitatea de a consolida relaţiile noastre cu vecinii estici pentru a-i sprijini în eforturile de a se apropia de UE“, adaugă documentul citat.

Parteneriat energetic

Uniunea Europeană vizează încheierea unor memorandumuri de înţelegere cu cele şase ţări care să garanteze securitatea sa energetică prin „administrare şi chiar posesie comună a conductelor de către companiile din statele producătoare, de tranzit şi consumatoare“. Parteneriatul Estic prevede înfiinţarea unor centre comune de eliberare a vizelor în cele şase foste republici sovietice şi crearea pe termen lung a unui regim liber de călătorie. Comisia Europeană va publica versiunea finală a comunicatului privind Parteneriatul Estic la 3 decembrie, înaintea summitului european din 11 decembrie, când proiectul va fi dezbătut de liderii forului comunitar.

PREOCUPARE

Avertisment pentru Republica Moldova Ambasadorii statelor UE au făcut apel ieri la autorităţile moldovene să renunţe la anchetele penale demarate împotriva opozanţilor şi să organizeze alegeri legislative democratice în martie 2009. Diplomaţii s-au declarat preocupaţi de „creşterea numărului de anchete penale împotriva oamenilor politici din opoziţie“ şi au recomandat Chişinăului să acţioneze „într-un mod transparent“. Ambasadorii au cerut autorităţilor moldovene să „asigure organizarea de alegeri legislative în conformitate cu normele internaţionale“, amintind că o serie de partide au denunţat obstacolele de care se lovesc pentru a fi înregistrate.