Evenimentul Zilei > International > UE trebuie să asigure evacuarea refugiaților afgani. Soluția propusă de un oficial de la Bruxelles
UE trebuie să asigure evacuarea refugiaților afgani. Soluția propusă de un oficial de la Bruxelles

UE trebuie să asigure evacuarea refugiaților afgani. Soluția propusă de un oficial de la Bruxelles

Statele Uniunii Europene trebuie să înființeze coridoare umanitare pentru refugiații care încearcă să scape din Afganistan.

Declarația a fost făcută de comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, după cum transmite agenția de presă Reuters. Potrivit spuselor oficialului de la Bruxelles, o astfel de măsură este necesară și pentru a evita fluxurile masive de imigranți ilegali care se prefigurează din Afganistan.

„Cred că inevitabil Europa va trebui să se doteze cu coridoare umanitare şi să organizeze centre de primire, inclusiv pentru a evita fluxuri de imigranţi ilegali necontrolate. Sau cel puţin ar trebui să facă acest lucru ţările dispuse”, a declarat Paolo Gentiloni pentru cotidianul italian Il Messaggero.

Situaţia din Afganistan, unde islamiştii talibani au preluat puterea, va fi analizată în cursul acestei zile, marți 17 august, de către miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE). Aceștia se vor reuni într-o videoconferinţă convocată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

UE lucrează pentru salvarea lucrătorilor afgani

Comisia Europeană a anunţat că UE lucrează cu statele membre pentru a găsi soluţii rapide astfel încât angajații locali afgani și familiile lor să poată fi mutați într-un loc sigur.

Situaţia în zona aeroportului din Kabul era haotică luni seară, dat fiind că toate zborurile civile şi militare au fost suspendate. Mii de afgani, au pătruns pe pista de decolare într-o încercarea disperată de a părăsi ţara. Oamenii sunt îngroziți de ceea ce li s-ar putea întâmpla după revenirea talibanilor la putere.

Militanţii talibani au intrat duminică în capitala afgană fără a întâmpina rezistenţă şi în prezent controlează aproape toate provinciile din Afganistan.

Talibanii anunță amnistia pentru funcționarii publici

În contextul apariției imaginilor cu mii de refugiați care încearcă să fugă din țară, talibanii au anunţat o amnistie generală pentru toţi funcţionarii publici. Aceștia le-au cerut să revină la muncă, la două zile după ce au preluat puterea în Afganistan în urma unei ofensive-fulger, informează AFP.

„O amnistie generală a fost declarată pentru toţi (…), deci ar trebui să vă reluaţi cu deplină încredere rutina zilnică”, au subliniat talibanii într-un comunicat.

Talibanii au impus o versiune ultra-strictă a legii islamice în perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan (1996 – 2001). În 2001, ei au fost înlăturaţi după invazia unei coaliţii internaţionale conduse de Statele Unite.

Mai multe guverne din regiune au reacţionat la vestea preluării controlului asupra capitalei afgane Kabul de către talibani prin apeluri la stabilitate şi la protejarea civililor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: