UE se răzbună? Italia va fi pedepsită exemplar pentru că a votat cu populiștii?

UE se răzbună? Italia va fi pedepsită exemplar pentru că a votat cu populiștii?

O fi răzbunarea arma prostului, dar câteodată e extrem de utilă. De asta se tem jurnaliștii italieni, care cred că țara lor va plăti cu vârf și îndesat pentru atitudinea deschis „anti-europeană” în ceea ce privește imigrația și cheltuielile publice. Și, de altfel, ce moment ar fi mai potrivit pentru a lovi populismul dacă nu acesta, când proeuropenii tocmai și-au mai asigurat 5 ani de majoritate în Parlamentul European?

Editorialistul Andrea Indini de la Il Giornale trece în revistă toate amenințările la adresa Italiei din ultimele zile. E vorba, în primul rând, de faptul că reprezentanții Comisiei Europene vor porni procedura de infringement împotriva Italiei pe tema politicilor imprudente în materie fiscală. Anunțul a fost deja făcut printr-o scrisoare adresată Romei, în care sunt criticate, în primul rând, inițiativele prin care guvernul italian sporește cheltuielile bugetare pentru a încerca să dea un avânt celei de a treia economii din zona euro. Dar nu numai Comisia Europeană are reproșuri la adresa guvernanților din Italia. La rândul său, Fondul Monetar Internațional susține că”politica de creștere a cheltuielilor publice din Italia ar putea constitui o încălcare gravă a normelor bugetare” ale Uniunii Europene. Avertismentul e clar, scrie Andrea Indini: „Dacă va continua cu astfel de măsuri, guvernul Conte ar duce automat Italia în afara zonei euro”.

Și reprezentanții partidelor pro-europene își arată îngrijorarea. Deși nu sunt cunoscuți ca foarte realiști, ecologiștii germani își descoperă nebănuite calități de finanțiști, când vine vorba să critice Roma: „Guvernele naționale trebuie să prezinte planuri în care să explice cum, prin intermediul politicilor fiscale și financiare corecte, intenționează să reducă deficitul și să țină datoriile sub control pentru a evita o procedură de încălcare a dreptului comunitar. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, trebuie, pe baza tratatelor, să se inițieze procedura privind încălcarea dreptului comunitar”, spune ecologista Annalena Baerbock într-un interviu acordat Corriere della Sera. Mult mai grave sunt, însă, avertismentele agenției de rating Moody’s, care spune că Italia nu de procedura de infringement ar trebui să se teamă, ci de reacția piețelor, pentru că zdruncinarea încrederii jucătorilor de pe piață are puterea de a forța guvernul de la Roma să-și schimbe politicile.

Desigur, faptul că Executivul Conte încearcă să forțeze regulile UE pentru a da un impuls economiei italiene este o amenințare pentru Bruxelles. Dacă nu reușesc să aducă la ordine Italia, reprezentanții Comisiei Europene își asumă riscul ca și alte țări să ia măsuri asemănătoare. Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul e forțat să ia măsuri. „În caz contrar, regulile bugetului UE sunt ca și eliminate în acest moment”, spune deschis Klemens Fuest, președintele Institutul German pentru Cercetare Economică. Evident, toate aceste probleme de natură financiar-fiscală sunt reale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, oare acestea sunt singurele motive pentru care Comisia Europeană încearcă să pedepsească exemplar Italia? Andrea Indini nu e deloc sigur. „De la politică la finanțe, cererea de a pune Roma sub acuzare are rolul de a transmite un mesaj clar tuturor acelor țări care nu vor să se alinieze și care nu intenționează să respecte normele impuse de Uniune. Astfel, în timp ce la Strasbourg se formează blocul anti-suveranist pentru a-i împiedica pe populiști să aibă vreo influență în comisiile Parlamentului European, la Bruxelles presiunea este în creștere pentru a bloca măsurile promise de Liga lui Salvini și Mișcarea 5 Stele în campania electorală”. Cu alte cuvinte, e un aviz dat amatorilor de rebeliuni: cine ridică nesupus capul, de sabia UE piere!