Evenimentul Zilei > Social > UE se destramă sub ochii noștri. De ce a eșuat programul de vaccinare
UE se destramă sub ochii noștri. De ce a eșuat programul de vaccinare

UE se destramă sub ochii noștri. De ce a eșuat programul de vaccinare

Marea Britanie nu va fi singura țară care părăsește Uniunea Europeană. Criza de sănătate și dezastrul programului european de vaccinare face ca tensiunile dintre state să nu mai poată fi ținute sub control. Iată ce scrie celebrul jurnalist britanic Douglas Murray.

Și din moment ce jumătate de milion de etnici maghiari din Serbia au primit deja vaccinul, mulți oameni din Europa Centrală și de Est încep să se întrebe dacă nu cumva a fi în UE este mai degrabă un blestem decât un avantaj.

Nu doar țările mici iau vaccinarea pe cont propriu. Unii membri cheie ai UE – inclusiv dintre membrii fondatori – au început să meargă pe calea lor.

Povestea celor cinci regiuni din Italia

Cinci regiuni din nordul Italiei au anunțat că vor căuta surse alternative de vaccinare. Regiunile conduse de centru-stânga din Emilia-Romagna dar și cele din Piemont și Lombardia, administrate de dreaăta, s-au rupt de schemele de achiziții de la Bruxelles. Acum și Italia amenință că va adopta vaccinul rusesc Sputnik V.

Și în Austria, cancelarul Sebastian Kurz a anunțat că țara sa va recurge la vaccinuri chinezești și rusești. Vorbind recent presei germane, Kurz a spus: „Este vorba despre obținerea unui vaccin sigur cât mai repede posibil. Nu este vorba despre cine reușește”.

Guvernele francez și german rămân încăpățânate în sprijinul lor pentru Comisia Europeană, ca întotdeauna, dar meerg pe nisipuri mișcătoare.

Un europarlamentar francez – Virginie Joron – a recunoscut săptămâna trecută că cererile de cooperare la nivel european „ar putea pune în pericol” programul de vaccinare al Franței.

În Germania opinia se schimbă dramatic. Un sondaj recent arată că mai mult de 60% dintre germani și=au schimbat în rău părerea despre Bruxelles de când a început vaccinare.

Ministrul de finanțe și vicecancelul țării, Olaf Scholz, au recurs la un limbaj surprinzător de dur pentru a descrie performanța Comisiei.

UE se destramă sub ochii noștri. La ce e bună Comisia Europeană?

Într-o perioadă care ar fi trebuit să inspire unitate pe continent, inflexibilitatea și incompetența Comisiei au semînat , în schimb, diviziunea.

Membrii cei mai devotați disprețuiesc activitatea Comisiei în mod deschis, ceilalți au început să caute în altă parte.

Nimeni nu are motive să sărbătorească acest lucru. Deși Marea Britanie a părăsit UE, britanicii le doresc bine celor care au rămas.

Dar asta ar înseamnă ca liderii UE să facă bine lucrurile pe care deocamdată se arată incapabili să le facă. Ascultând criticile care le-au fost aduse, de exemplu, ar fi capabili să se adapteze. Mai ales fiind flexibili atunci când este necesară flexibilitatea

Dar, după cum arată fiasco-ul vaccinului, nu se întâmplă nimic din toate acestea. Și, drept urmare, se pare că, deși Marea Britanie a fost prima care a părăsit blocul, nu va fi ultima”, scrie Douglas Murray în ediția electronică a ziarului Daily Mail.

PAGINA ANTERIOARA