UE se clatină sub MITRALIERA de Referendumuri a Olandei

UE se clatină sub MITRALIERA de Referendumuri a Olandei

După ce au respins zilele trecute acordul de asociere dintre UE și Ucraina, olandezii pun acum la cale un nou referendum, care amenință să arunce în aer acordul de liber schimb dintre UE și Statele Unite.

Circa 100.000 de olandezi au semnat deja o petiție care solicită organizarea unui referendum privind Transatlantic Trade Investement Partnership (TTIP), acordul de liber schimb dintre Bruxelles și Washington.

Pentru un referendum, în Olanda este nevoie de strângerea a 300.000 de semnături. Deși referendumurile sunt doar consultative în Țara Lalelelor, ele pun o presiune uriașă asupra partidelor politice. Cum în mai 2017 au loc și alegeri generale, presiunea clasei politice de a pune în aplicare decizia referendumurilor este cu atât mai mare.

Dacă în plebiscitul de acum câteva zile, inițiatorii au fost formațiunile eurosceptice, în cazul TTIP motorul acțiunii este Partidul Socialist. Fondat în 1977 ca Partidul Comunist din Olanda / Marxist-Leninist, acesta a câștigat 15 din cele 150 de locuri din parlamentul olandez în alegerile din 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană și admninistrația Statelor Unite se grăbesc să finalizeze negocierile privind TTIP înainte de încheierea mandatului lui Barack Obama, în ianuarie 2017.

Posibilii succesori ai actualului președinte american, republicanul Donald Trump și democratul Bernie Sanders, au manifestat serioase rezerve față de acest document.

Și în Uniunea Europeană, reticenții față de TTIP susțin că, prin acest document, companiile, și așa cu puteri uriașe, vor avea dreptul să tragă statele la răspundere.

Însă, chiar dacă UE și SUA ajung la un acord, după patru ani de negocieri acerbe, pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie ratificat de Parlamentul European, dar și de fiecare dintre parlamentele celor 28 de state membre UE.

Or, dacă referendumul TTIP se încheie, ca și cel privind asocierea cu Ucraina, cu un NEE categoric, partidele olandeze vor fi puse sub mare presiune.