Evenimentul Zilei > International > UE pedepseste crunt un oraș din Polonia: îi taie fondurile. Care e motivul supărării
UE pedepseste crunt un oraș din Polonia: îi taie fondurile. Care e motivul supărării

UE pedepseste crunt un oraș din Polonia: îi taie fondurile. Care e motivul supărării

Un oraş din estul Poloniei a adoptat o rezoluţie prin care se declară „zonă liberă de LGBT”, a anunţat joi televiziunea poloneză. Imediat UE a reacționat.

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8 milioane de euro, a decis imediat Uniunea Europeană.

Primarul din Swidnik a declarat că decizia luată de administraţia sa reprezintă o „poziţie, nu o opoziţie” şi a criticat acţiunea Comisiei Europene de a sancţiona economic o asemenea hotărâre, scrie G4Media.

În schimb, opoziţia liberală a trimis administraţiei oraşului „facturi” cu fondurile pierdute, cerând membrilor acesteia „să plătească din propriul buzunar” sumele cu care ar fi trebuit să fie cumpărate maşini pentru poliţia locală şi să se construiască un nou centru civic şi o piaţă ecologică.

Liderul partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a avertizat că „ideologia LGBT”, pe care a descris-o drept o „mişcare din import”, care „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”.

Circa 100 de municipalităţi poloneze s-au declarat, începând din 2019 „zone libere de LGBT”.

În prezent mai sunt circa 90, după ce, între timp, unele au renunţat la acest demers în urma ameninţărilor Comisiei Europene că le va suspenda fondurile europene.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: