UE nu va veni în ajutor: criza a paralizat Balcanii

UE nu va veni în ajutor: criza  a paralizat Balcanii

Alegerile – pe cel mai îndepărtat raft

Cu toate acestea, după cum subliniază Gheorghi Engelhardt, situația din Kosovo reprezintă, mai degrabă, o excepție de la regulă. În celelalte țări situația corespunde în mai mare măsură tendințelor globale – de fapt, procesul politic a fost pus pe stand-by.

O ilustrare vie o constituie aici anularea viitoarelor alegeri în țările balcanice. Prima dintre țările care au luat această decizie a fost Macedonia de Nord, unde pe 12 aprilie ar fi trebuit să aibă loc alegeri parlamentare, care s-a decis să fie deocamdată amânate pentru o perioadă nedeterminată.

În Muntenegru sunt anulate alegerile locale, care ar fi trebuit să aibă loc pe 5 aprilie. Acestea vor avea loc numai după anularea tuturor măsurilor anti-criză, în decurs de 90 de zile. Gheorghi Engelhardt este de părere că aceeași soartă vor avea și alegerile parlamentare din Serbia, programate pentru 26 aprilie.

„Dinamica medicală este cea care dictează în acest moment situația. Și totul vorbește despre faptul că președintele Vučić va trebui să recurgă la amânarea scrutinului”, afirmă expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Macedonia de Nord, ca, fiindcă veni vorba, și în Serbia, autorităților le-ar fi mai profitabil să organizeze alegeri cât mai curând posibil. Recenta intrare în NATO și începerea negocierilor de aderare la UE i-au oferit guvernului macedonean puncte suplimentare în viitoarea cursă.

Acum însă este puțin probabil ca vechile succese să joace un rol important. Viitorul politic al Balcanilor depinde de modul în care guvernele acestor țări vor face față epidemiei.

„Aceasta este o situația generală nu doar în Balcani, ci la nivel global. Această pandemie devine un eveniment de frontieră care va împărți foarte puternic lumea între „înainte” și „după”, explică Engelhardt.

Deocamdată însă, după cum a afirmat expertul, va trece pe planul doi dacă nu întreaga agendă politică, atunci cel puțin toate disputele politice anterioare.

Acest lucru se vede clar din exemplul Bosniei și Herțegovinei, unde, în ciuda confruntării permanente, autoritățile au reușit să ia eficient și rapid măsuri anti-criză, respingând divergențele.

Cu toate acestea, după părerea expertului, în acest caz este vorba mai degrabă de „un armistițiu pentru adăpare”, care se va înceta imediat după ce se va ieși din criză.